Autor: Finantsuudised.ee • 22. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EKP töötab välja reaalajas maksete arveldamise teenuse

Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu otsustas reaalajas maksete arveldamiseks välja töötada uue teenuse. Uus teenus, TARGETi reaalajas maksete arveldamise (TIPS) teenus võimaldab kodanikel ja ettevõtetel teha omavahelisi reaalajas rahaülekandeid ööpäev läbi ja 365 päeva aastas.

EKP vastutab maksesüsteemide tõrgeteta ja tõhusa toimimise eest euroalal. Varem on ta välja töötanud eurosüsteemi reaalajalise brutoarveldussüsteemi TARGET2, mida kasutatakse suuremahuliste euromaksete töötlemiseks reaalajas. TARGET2 osana hõlbustab TIPS pankade kaudu pakutavate reaalajas rahaülekannete tegemist, et kodanikud ja ettevõtted saaksid kogu Euroopas teha reaalajas jaemakseid.

TIPSi käivitamisega tagab EKP, et Euroopas oleks rahuldatud nõudlus reaalajas maksete järele, ja aitab kaasa euroala veelgi suuremale lõimumisele. Teenus töötatakse välja tihedas koostöös Euroopa pangandussektoriga ning pankadele pakutakse seda madala hinnaga: kõige rohkem 0,20 eurosenti (0,0020 eurot) makse kohta vähemalt kahe esimese tööaasta jooksul.

TIPS käivitub kava kohaselt 2018. aasta novembris.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077