Autor: Finantsuudised.ee • 19. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 muudatust FIEde maksustamisel

Foto: pixabay.com
Järgmise aasta 1. jaanuaril plaanitakse jõustada sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muudatused, millega muudetakse soodsamaks FIEde ettevõtlustulu tulu- ja sotsiaalmaksuga maksustamise reegleid.

Eelnõu eesmärk on FIEna tegutsemise soodustamine. Enamiku ettepanekute eesmärk on luua FIE-le äriühinguga sarnane maksuõiguslik või äriõiguslik keskkond.

Olulisemad muudatused

– Eelnõuga vähendatakse FIE sotsiaalmaksukohustuse ülempiiri 10kordsele töötasu alammäärade summale.

– Edaspidi võimaldatakse FIE-l ettevõtlustulust maha arvata FIE enda tervise edendamiseks tehtud kulusid kuni 100 euro ulatuses kvartalis.

– FIE võib eelnõu kohaselt arvata ettevõtlustulust maha välisriigis ettevõtlusega tegeledes tehtud isiklikud toitlustamiskulud töötajate välislähetuse maksuvaba päevaraha piirmäära ulatuses.

– FIE-l lubatakse ettevõtlustulust maha arvata reklaami eesmärgil üle antud kauba või teenuse kulu, mille väärtus ilma käibemaksuta on kuni 10 eurot.

– Eelnõuga pikendatakse FIEde kahjumite edasi kandmise perioodi praeguselt seitsmelt aastalt kümne aastani.

– FIE-le antakse täiendav võimalus külaliste või koostööpartnerite vastuvõtmisel tehtud toitlustamise, majutamise, transpordi või meelelahutusega seotud kulude mahaarvamiseks kuni 32 euro ulatuses kuus.

– Eelnõuga võimaldatakse FIEdel ettevõtlustulemit ületava sotsiaalmaksu summa edasi kanda järgmistele maksustamisperioodidele.

– Edaspidi vabastatakse välisriigis teenitud FIE ettevõtlustulu tulumaksust, kui ettevõtlustulu on teenitud välisriigis asuva püsiva tegevuskoha kaudu ja see tulu on maksustatav välisriigis.

– Eelnõuga võimaldatakse FIE-l vähendada sotsiaalmaksuga maksustatavat tulemit arvestusliku haigushüvitise võrra töövõimetuse teise kuni kaheksanda päeva kohta.

– Eelnõuga muudetakse paindlikumaks sotsiaalmaksu miinimumkohustuse ja avansilise makse arvestamise reegleid. Näiteks FIE avansilise makse kvartaalne arvestus asendatakse eelnõuga aastase summaarse arvestusega.

Allikas: kaubandus-tööstuskoda

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077