Autor: Finantsuudised.ee • 7. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIEde maksustamine muutub lihtsamaks

Foto: wesst.org
Valitsus kiitis tänasel istungil heaks rahandusministri esitatud sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muudatused, millega muutub füüsilisest isikust ettevõtjate (FIE) maksustamine senisest lihtsamaks.

„Seadusemuudatuse peamine eesmärk on luua FIEdele äriühinguga sarnane maksuõiguslik keskkond ja laiendada seni töötajatele kehtestatud maksusoodustusi ja sotsiaalseid tagatisi ka FIEdele,“ selgitas rahandusminister Toomas Tõniste.

„Erineva mõjuga muudatusi on kokku enam kui kümmekond ja kõik need peaksid senisest enam soodustama FIEna tegutsemist,“ lisas rahandusminister.

FIEde maksukeskkonna lihtsustamiseks muudetakse FIE ettevõtlustulu tulu- ja sotsiaalmaksuga maksustamise reegleid eesmärgiga luua FIE-le äriühinguga sarnane maksuõiguslik keskkond. Tulumaksuseadusesse tehtavad muudatused puudutavad vastuvõtu- ja reklaamikulude ning tasutud sotsiaalmaksu ettevõtlustulust mahaarvamist. Lisaks muudetakse kahjumite edasikandmise ja välisriigis teenitud ettevõtlustulu tulumaksuga maksustamise reegleid ning olulisima muudatusena ettevõtlustulult sotsiaalmaksu tasumisel kehtestatud ülempiiri.

Osa ettepanekute eesmärk on laiendada töötajatele kehtestatud maksusoodustusi ja sotsiaalseid tagatisi ka FIE-le. Eelnõuga muudetakse paindlikumaks sotsiaalmaksu miinimumkohustuse ja avansilise makse arvestamise reegleid. Seda nii ajutise töövõimetuse perioodi kui ka kalendrikuu kestel tegutsemise alustamise korral. FIE-le kehtestatakse ka tervise edendamise kulude ja töötajate lähetuse päevaraha ulatuses välislähetuses olles toitlustamiskulude mahaarvamise õigus.

FIEde maksureeglite rahaline mõju vähendab maksulaekumisi hinnanguliselt 1,3 miljoni euro võrra.

Seadus on kavandatud jõustuma 2018. aasta 1. jaanuaril.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077