Autor: Finantsuudised.ee • 18. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LHV hakkab pakkuma LEI-koodi haldamise teenust

Tulenevalt üle-euroopalisest regulatsioonist MiFID II peavad alates 3. jaanuarist 2018 kõik juriidilised isikud, kes soovivad teha väärtpaberitehinguid, hakkama kasutama LEI-koodi. Alates tänasest pakub LHV Pank klientidele LEI-koodi haldamise teenust.

Tulevast aastast peavad äriühingud, millele on antud investeerimisteenuste osutamise õigus (nt LHV Pank) juriidilisest isikust kliendi väärtpaberitega tehtud tehingutest järelevalveasutustele raporteerima, kasutades LEI-koodi.

LEI (Legal Entity Identifier) on juriidilise isiku ülemaailmne tunnus, mis koosneb 20kohalisest tähtnumbrilisest koodist. Kui juriidilisest isikust kliendil ei ole LEI-koodi, ei ole raporteerimiskohustust võimalik täita. Sellest tulenevalt ei ole investeerimisteenuste pakkujail võimalik alates 3. jaanuarist täita selliste juriidiliste isikute tehingukorraldusi, kellel LEI-kood puudub.

LHV Pank pakub alates tänasest LEI-koodi haldamise teenust: LHV taotleb volitatud asutusest kliendi nimel kliendile LEI-koodi ja uuendab seda kord aastas. LHV ise ei väljasta LEI-koode. LHV vahendusel LEI-koodi esmase üheks aastaks registreerimise teenustasu on 120 eurot ja iga aastane uuendamise teenustasu 80 eurot. Lisandub käibemaks. 

Juriidilistel isikutel on võimalik LEI-koodi ka ise taotleda selleks eraldi volitatud asutustelt, kelle kohta leiab infot Global Legal Entity Identifier Foundation kodulehelt. Erinevaid teenusepakkujaid on palju ja valiku tegemine vaba.

LHV kliendid saavad mujalt tellitud LEI-koodi sisestada internetipangas: INFO JA SEADED>Andmed>LEI kood.

Küsimusi ja vastuseid seoses LEI-koodiga saab lugeda siit.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077