Autor: Finantsuudised.ee • 21. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LEI-koodist puust ja punaselt

Foto: pixabay.com
Järgmise aasta 3. jaanuarist rakendub finantsinstrumentide turgude kohta (MIFID2) direktiiv 2014/65/EL. MIFID2 on mahukas seadusandlik pakett, mille raames rakendub 2018. aasta jaanuaris ka otsekohalduv määrus (EL) nr 600/2014 (MIFIR). Vastavalt MIFIRi artiklile 26 tuleb kõigil investeerimisteenuse osutajatel edaspidi raporteerida teatud väärtpaberitega seoses kliendi korraldusel tehtud tehingutest.

Mis on LEI?

LEI-kood ehk Legal Entity Identifier on juriidilise isiku identifitseerimiseks üle maailma kasutatav tunnus, mis koosneb 20kohalisest tähtnumbrilisest koodist. Iga LEI-kood on kordumatu, see määratakse igale juriidilisele isikule üks kord ja sama koodi ei saa määrata kellelegi teisele. LEI-kood on eksklusiivne, sest igale juriidilisele isikule väljastatakse ainult üks LEI-kood.

LEI-kood ei asenda Eesti äriregistri registrikoodi. Eesti-siseselt kasutatakse juriidilise isiku tuvastamiseks jätkuvalt registrikoodi.

Miks on LEI-koodi vaja?

LEI-kood seob juriidilise isiku tema peamise viiteteabega (nimi, asukoht, jm). LEI-koodi abil on võimalik tuvastada ülemaailmsetel finantsturgudel osalevaid juriidilisi isikuid mitmesugustel järelevalvelistel eesmärkidel.

Näiteks EMIRi alusel kasutatakse LEI-koode juba praegu, et tuvastada börsiväliselt tuletisväärtpaberite tehingutes osalevaid vastaspooli. Alates 1. novembrist 2017 lubatakse seoses rakendusmääruse EL/2017/105 kohaldamisega tuletisväärtpaberitega tehtud tehingutest teatamisel kasutada üksnes LEI-koodi.

Alates 1. jaanuarist 2017 nõutakse LEI-koodi olemasolu kõigilt börsiemitentidelt korraldatud teabele juurdepääsu parandamiseks.

CSDRi rakendusmääruse jõustumisel tuleb LEI-koodiga tuvastada kõik juriidilisest isikust EVK kasutajad (aktsiaseltsid), et tagada registripidamise terviklikkus.

Mis seos on LEI-koodil väärtpaberitehingutega?

Alates 3. jaanuarist 2018 hakatakse LEI-koodi kasutama MiFIRi alusel, seoses investeerimisteenuse pakkuja väärtpaberitehingutest raporteerimisega järelevalveasutustele, kasutades juriidilisest isikust kliendi tuvastamiseks LEI-koodi.

Tehinguraporteid kasutatakse turukuritarvituste tuvastamiseks ja uurimiseks, samuti, et seirata väärtpaberiturul toimuvaid tehinguid ja investeerimisteenuse pakkujate tegevust. Tehinguraporti vormi kehtestab Euroopa komisjoni rakendusmäärus.

Kellel on LEI-koodi vaja?

Alates 2018. aasta 3. jaanuarist on LEI-koodi vaja juriidilisel isikul, kui ta teeb tehingu kauplemiskohas (reguleeritud turul, mitmepoolses kauplemissüsteemis vms) või väljaspool kauplemiskohta, seoses väärtpaberitega, mis on kauplemisele võetud või millega kaubeldakse kauplemiskohas või mille kauplemisele võtmist on taotletud, samuti kui selliste väärtpaberite aluseks on kauplemiskohas kauplemisele võetud väärtpaber, indeks või kauplemiskohas kauplemisele võetud väärtpaberite korv.

Kas investeerimisteenuse pakkujal on õigus LEI-koodi nõuda?

Investeerimisteenuse pakkuja peab nõudma juriidilisest isikust kliendilt kogu teavet, mis on vajalik järelevalveasutusele tehingute kohta info esitamiseks. Selliseks teabeks on ka LEI-kood.

Mis saab siis, kui klient ei esita LEI-koodi?

Kui juriidilisest isikust klient ei esita investeerimisteenuse pakkujale väärtpaberitehingust raporteerimiseks vajalikku teavet, muuhulgas LEI-koodi, ei ole teenusepakkujal võimalik täita seadusest tulenevat raporteerimiskohustust. Sellest tulenevalt võib investeerimisteenuse pakkuja keelduda teenust osutamast.

Kes väljastab LEI-koodi?

LEI-koodi on võimalik taotleda volitatud LEI-operaatorilt. Info LEI-koodi väljastajate kohta on kättesaadav siit.

Eestis ei tegutse täna ühtegi LEI-operaatorit. Kuna LEI-kood on unikaalne, kehtib mis tahes riigis väljastatud kood ka Eestis.

Kuidas taotleda LEI-koodi?

LEI-koodi saamiseks tuleb valida LEI-operaator, luua tema veebilehel kasutajaprofiil ja esitada nõutavad andmed. LEI-kood väljastatakse vajalike andmete ja kinnituste esitamise korral paari päeva kuni paari nädala jooksul.

Kas LEI-kood on tasuline?

LEI-kood väljastatakse tasu eest ja sellega kaasneb iga-aastane hooldustasu koodi uuendamise eest.

Tasub tähele panna, et hind võib teenuse pakkujast tulenevalt oluliselt erineda.

Mis saab siis, kui koodi ei ole või kui see kaotab kehtivuse?

Investeerimisteenuse pakkuja raporteerimiskohustuse korrektseks täitmiseks peab tema juriidilisest isikust kliendi LEI-koodi olema kehtiv. Enne väärtpaberitehingu täitmist kontrollib investeerimisteenuse pakkuja koodi olemasolu.

Allikas: finantsinspektsioon

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077