Autor: Finantsuudised.ee • 25. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majanduskomisjon toetab KredExi laenutagatiste piiride suurendamist

Majanduskomisjoni esimees Sven Sester.
Foto: Eiko Kink
Riigikogu majanduskomisjon arutas SA KredEx ettevõtlus- ja elamumajanduslaenude tagatiste piiride suurendamist, et sihtasutus saaks jätkuvalt ettevõtete ja koduomanike laene käendada.

„See, et KredEx laene käendab, on koduomanikele ja väiksematele ettevõtetele suur tugi pangast laenu saamisel,“ märkis komisjoni esimees Sven Sester. „Nõudluse kasvu ja möödunud aastal lisandunud suuremate mahtude tõttu jäävad aga nii ettevõtlus- kui ka elamumajanduslaenude tagamiseks lubatud piirmäärad peagi väikeseks. Selleks, et KredEx saaks jätkuvalt inimestele olulisi laene tagada, on kavas piirmääri tõsta,“ ütles Sester.

Prognoosi järgi jätkub tagatislepingute portfelli mahu kasv, mistõttu suurendatakse eelnõuga (523 SE) jõus olevate ettevõtluslaenude tagatislepingute maksimaalset mahtu 160 miljonilt eurolt 220 miljonile eurole ja elamumajanduslaenude tagatislepingute maksimaalset mahtu 96 miljonilt eurolt 170 miljonile eurole.

Komisjoni istungil märgiti, et muudatus võimaldab tagada peamiselt väikese ja keskmise suurusega ettevõtete laene senisest suuremale hulgale ettevõtetele senisest suuremas mahus, mis aitab ettevõtteid asutada, nende tegevust laiendada või tööprotsessi efektiivsemaks muuta ja uusi lahendusi leida.

Samuti võimaldab piirmäärade tõstmine jätkata eluaseme soetamiseks või elamistingimuste parandamiseks võetavate laenude käendamist, mis omakorda tagab parema elujärje ka piiratud rahaliste võimalustega Eesti elanikele ja võimaldab täita „Energiamajanduse riikliku arengukava aastani 2020“ eesmärke.

Komisjon otsustas saata eelnõu riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 8. novembril.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077