Uudised Villu Zirnask, Finantsjuhtimise Infoleht

Miks Eesti ettevõtjad makse maksavad?

Ettevõtja

Ettevõtjad arvavad, et maksude mittemaksmisele võiksid neid ajendada liiga arvukad maksud ja liiga suured maksumäärad, samuti ühiskonnas kujunenud arvamus, et Eesti poliitikud kulutavad maksumaksjate raha liiga kergekäeliselt. Sellistele järeldustele jõudis Ragne Käige Tartu ülikoolis kaitstud bakalaureusetöös „Maksukäitumise ja sotsiaalse normi seosed Eesti kinnisvaramaaklerite näitel“.

Üldiselt aga väitsid töö raames intervjueeritud kinnisvaramaaklerid, et nad maksavad makse nii, nagu seadusega nõutakse. „Oluline tegur on ka riigi kontroll ehk vastanud indiviidid kardavad maksuametile vahele jääda ja seetoõttu maksavad endale määratud makse ausalt,“ kirjeldab Käige põhjust.

Käige sõnul peavad kinnisvaramaaklerid Eesti ühiskonnas valitsevaks arusaama, et maksud on maksmiseks, ja see ajendab neid makse maksma hoolimata sellest, et nad ei tee seda suurima heameelega. Selgus ka, et maksude optimeerimine on kinnisvaramaaklerite silmis õige käitumine, sest optimeerides püsitakse seaduste piirides.

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. February 2018, 15:32

Finantsuudised.ee toetajad: