Autor: Finantsuudised.ee • 9. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangad võtsid fintech-ettevõtete väljakutse vastu

EY Eesti partner Olesia Abramova.
Foto: Eiko Kink
EY värske pangandussektori uuring „Global Banking Outlook” kinnitab, et rahvusvaheliselt on pankade kolm peamist eesmärki 2018. aastaks andmete- ja küberturvalisuse suurendamine, digitaalsete muutustega kohanemine ning talentide värbamine ja hoidmine.

Uuring kinnitab, et pangad on võtnud vastu finantstehnoloogia ettevõtete esitatud väljakutse tehnoloogilise innovatsiooniga kaasaminekuks. 70% pankadest plaanib järgneva kolme aasta jooksul turuosa kasvatamiseks teha tehnoloogiasse märkimisväärseid investeeringuid.

„Pangad otsivad alanud aastal endiselt võimalusi efektiivsuse suurendamiseks ja innovatsiooni rakendamiseks, sest neid kannustab klientide soov teha üha enam toiminguid digitaalselt. Luminori eesmärk on vastata selles osas nii klientide muutunud ootustele kui ka regulatsioonide jõustumisele,“ kinnitas Luminor Eesti juhatuse esimees Gunnar Toomemets.

Ehkki pankade rahasüstid tehnoloogiate arendamiseks ja digitaalsete muutustega kohanemiseks kasvavad, usub enamik panku, et tulud ja tootlikkus kasvavad investeeringutest veelgi kiiremini. „Selliste prioriteetide tegelik põhjus võib peituda pankasid ohustavate küberriskide kasvus. Ohtudele vastuseismiseks suurendatakse küll investeeringuid, kuid põrkutakse küsimuse vastu, kuidas sobivate oskustega kübereksperdid panna panga jaoks vajalikku väärtust looma,” ütles EY Eesti partner Olesia Abramova uuringule tuginedes.

„Uus Euroopa Liidu makseteenuste direktiiv PSD2 on ilmselt teine põhjus, miks pangad digitaalsele innovatsioonile sedavõrd palju tähelepanu pööravad. Eestis on pankade digitaliseerituse tase võrreldes muu maailmaga kõrgem ning võib eeldada, et pankade ja fintech-ettevõtete koostöös tuuakse lähitulevikus turule mitmeid uusi lahendusi,” kommenteeris Abramova.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077