Uudised

Jootraha deklareerimata jätmise maksukadu võib olla üle 10 miljoni euro aastas. Mida teha?

Kui eeldada, et ühe restorani- või baari­teenindaja keskmine jootrahasumma kuus on 300 eurot ja aastas 3600 eurot, ning arvestada kõiki toidu ja joogi­ serveerimisega seotud töötajaid, siis saame 18 100 töötaja kohta kuu jootraha hinnanguliseks kogusummaks 5,4 miljonit eurot, millest 20% tulumaksu oleks 1,1 miljonit eurot, arvutab Carel Kuus mullu Sisekaitseakadeemia finants­kolledžis kaitstud lõputöös „Jootraha maksustamisega seotud probleemid Eestis“.

Tema hinnang 300 eurot kuus põhineb OÜ Swissotel Tallinn baari, restorani ja hommikusöögisaali töötajate seas läbi viidud anonüümsel küsitlusel. „Küsitluslehti jagati välja 100 ja tagasi saadi 60, kuid kuut neist ei saanud lõputöös kasutada, kuna vastustest oli selgelt näha, et vastajad ei võtnud küsimustikku tõsiselt, ja jäi mulje, et töötajad ei olnud huvitatud õigete vastuste andmisest ega tahtnud enda andmeid avaldada.“

„Kõik 54 vastanut olid jootraha maksustamise vastu, kuna maksustamine võtab neilt liialt palju raha ja on lisakohustuseks. Lisaks sellele, et inimesed ei soovi maksta makse, näitab uuringu tulemus ka inimeste teadmatust oma kohustustest,“ kirjeldab Kuus uuringu tulemusi.

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. July 2018, 14:23

Finantsuudised.ee toetajad:

ValdkonnaTööpakkumised
YourOffice Group OÜ
Trükiettevõte REUSNER otsib FINANTSJUHTI
YourOffice Group OÜ
17.11.2018
Kõik tööpakkumised >