8. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnakasvu mõjutas juulis tugevalt mootorikütuste ja elektri kallinemine

Statistikaameti teatel kallines tarbijakorv juulis aastaga 3,5%. Eestis oli hinnakasv märksa kiirem kui euroalal keskmiselt (2,1%), aga ka võrreldes Läti ja Leeduga (vastavalt 2,7% ja 2,1%).

Ligi pool hinnakasvust tulenes mootorikütuste 18% ja elektri 17% kallinemisest. Toiduainete hinnakasv (v.a alkohol ja tubakas) aeglustus 1,7%ni. Toiduainete hinnakasvu veab jätkuvalt alkohoolsete jookide kallinemine. Kuigi veinihinnad on tänavu tõusnud kõikides Lõuna-Euroopa riikides, on Eestis alkoholi hinda tõstnud ka ettevõtete juurdehindluse suurenemine. Juuni andmetel kallines alkohol ilma maksude mõjuta Eestis 7,5%, aga Euroopa Liidus keskmiselt 1,7%.

Tavapäraselt antakse juulis esialgsed hinnangud põllumajanduse saagikusele, mis kajastuvad maailmaturu hindades. Ebasoodsate ilmaolude tõttu Euroopas võib aiasaaduste ja teraviljade kallinemine põhjustada talvekuudel kiiremat hinnakasvu. Näiteks 2010. ja 2012. aasta talvel kiirendas aiasaaduste kallinemine inflatsiooni rohkem kui 1 protsendipunkti võrra.

Kui toiduained ja energiahinnad kõrvale jätta, kallines ülejäänud tarbijakorv aastaga 1,3%. Teenuste hinnakasv jätkas juulis kiirenemist, kuid seda tasakaalustas mõnevõrra tasuta ühistranspordi kehtestamine (-0,1 protsendipunkti) ja tööstuskaupade laialdased soodusmüügid.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077