Uudised

Eestil jäi saamata 144 miljonit eurot käibemaksutulu

Eestil jäi hinnanguliselt saamata 144 miljonit eurot käibemaksutulu.
Eestil jäi hinnanguliselt saamata 144 miljonit eurot käibemaksutulu.Foto: shutterstock.com

Euroopa Komisjoni uuringu järgi jäi ELi liikmesriikidel 2016. aastal saamata ligikaudu 150 miljardit eurot käibemaksutulu. Eestil jäi hinnanguliselt saamata 144 miljonit eurot käibemaksutulu.

Eesti käibemaksulõhe – erinevus eeldatavalt laekuda võiva käibemaksutulu ja tegelikult kogutud summa vahel – oli 7% teoreetiliselt võimalikust käibemaksulaekumisest. Lõhe oli 1 protsendipunkti võrra suurem kui 2015. aastal, aga märksa väiksem kui Euroopa keskmine (12%).

Euroopa Liidu käibemaksulõhe nominaalväärtus vähenes 2016. aastal 10,5 miljardi euro võrra 147,1 miljardi euroni ehk 12,3%ni kogu käibemaksutulust. 2015. aastal oli see näitaja 13,2%. Käibemaksulõhet suudeti vähendada 22 liikmesriigis. Kõige paremaid tulemusi saavutasid Bulgaaria, Läti, Küpros ja Holland, kus käibemaksu alalaekumine kahanes 2016. aastal rohkem kui 5 protsendipunkti võrra. Käibemaksulõhe suurenes kuues liikmesriigis – Rumeenias, Soomes, Ühendkuningriigis, Iirimaal, Eestis ja Prantsusmaal.

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. January 2019, 15:38

Finantsuudised.ee toetajad: