Autor: Bret Metsküla • 7. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selgusid aasta mõjukaima finantsjuhi nominendid

Juba kaheksandat aastat valivad Äripäev ja BIG4 audiitorbürood aasta mõjukaimat finantsjuhti. Selle aasta viis finalisti on selgunud, aasta mõjukaim finantsjuht kuulutatakse välja 11. aprillil Pärnu Finantskonverentsil.
Žürii finaliste valimas: vasakult PwC Eesti juhtivpartner Tiit Raimla, KPMG Eesti seeniorpartner Andris Jegers, EY Eesti partner Olesia Abramova, Deloitte Eesti partner Veiko Hintsov ning finantsjuhtimise infolehe ja teabevara peatoimetaja Villu Zirnask. Žürii tööd juhib Äripäeva finantsjuht Toomas Truuverk.
Foto: Andras Kralla

Ettevõtte eesmärgid on tavaliselt kirjeldatud turuosa hõivamise, klientide arvu kasvu vms kvantitatiivse näitajaga. Ja tihtipeale ei ole finantsjuht see, kes selle tulemuse koju tooma peab. Finantsjuht tegutseb taustal, jäädes tihti meelega varju, kuid omades sellegipoolest olulist mõju ettevõtte äritulemusele.

Pärnu Finantskonverents 2019 toimub 11.-12. aprillil Pärnus. Konverentsi teema on kasv.

Laval on: Niklas Modig, Pedro Janeiro, Ülo Kaasik, Ranno Tingas, Eero Sikka, Mart Mäe, Astrit Viisma-Kass jpt.

Aastaid žürii tööd juhtinud Äripäeva finantsjuhi Toomas Truuverki sõnul on mõjukaima finantsjuhi valimine ellu kutsutud, et tõsta esile neid edukaid valdkonna tõelisi tippe, keda on põhjust tunnustada ja teistele eeskujuks seada. Finantsjuht jääb tihtipeale tagaplaanile ja tema tegevus on päriselt näha vaid lähematele kolleegidele. Finantsjuhi levinud kuvand on kui stabiliseerija ja asjade korras hoidja. „Meie tahame näidata, et see ei pruugi sugugi nii olla ja tihti teeb suure eeltöö tähtsale läbimurdele ja löödud väravale just nn kaitseliin finantsjuhi eestvedamisel.“

BIG4 audiitorbüroode ja Äripäeva esindajad valisidki välja 13 finantsjuhti, kes 2018. aastal suurte tegudega silma paistsid. Nende seast pääses finaali viis finantsjuhti, kellest üks kuulutatakse Pärnu Finantskonverentsil aasta mõjukaimaks.

2019. aasta nominendid (tähestikulises järjekorras)

Anneli Aljas, Taxify

Anneli edulooks on kontserni finantsüksuse arendamine nullist tsentraliseeritud kontinentideüleseks globaalseks äriettevõtteks ebatraditsioonilises ja ülehelikiirusel areneval tegevusalal. Anneli sihipärase töö tulemusel toimib korrektne finantsarvestus 30+ riigis viiel kontinendil, mis konsolideerub Eesti peakorteris. Selle saavutamine on keeruline, sest nii tegevuse maksustamine kui ka tööjõukulude arvestus/maksustamine on pea igas riigis erinev, ja ka Taxify enda tulude ja juhi/kliendiboonuste arvestuse platvormi pidev arendamine on keeruline - ning seda kõike tehakse Eesti ajaloos esimest korda, ise õppides. Teiseks suuremaks tunnustuseks on 2018. a suvel investoritelt 175 miljoni USA dollari kaasamine ja unicorn'iks saamine, milles oli oluline roll ka Annelil finantsandmete ettevalmistamise ja protsessis osalemise kaudu.

Kaja Kert, Merit Tarkvara

Kaja oli ettevõtte kaasasutaja aastal 1991 ja töötab samas firmas ka praegu. Algusest peale on Kaja hoolitsenud Merit Tarkvara raamatupidamise ja finantside korrasoleku eest, mis on olnud ka üks olulistest eduteguritest ning aidanud ettevõttel stabiilselt kasvada ja areneda.

Merit Tarkvara peamised tooted on raamatupidamisprogramm Merit Aktiva ja palgaprogramm Merit Palk. Mõlemad tarkvarad kasutavad kõige moodsamat pilvetehnoloogiat ning tarkvara kasutajate arv on üle 11 tuhande. Mullu tegi 25 töötajaga firma üle 2,3 miljoni käivet ja teenis 660 420 eurot puhaskasumit. Seejuures kasvas müügitulu 20,7 protsenti ja puhaskasum 59,5 protsenti. Ettevõttel on tütarfirmad Poolas ja Soomes, ja kuigi need ettevõtted on oma arengus veel lapskingades, toimub seal kiire areng.

Üheks eduteguriks on Kaja juhitav tarkvaraarendajate meeskond, kelle juhtimiseks on ta ennast pidanud kurssi viima erinevate riikide seadusandluse ja tavadega. Tal on olnud oluline roll saavutamaks finantsaruandluse kõrge kvaliteet. Merit Tarkvara areng on olnud läbi aegade väga edukas ning jäi silma Norra rahvusvahelisele kontsernile Visma International, kes tänavu ettevõtte kontrollosaluse välja ostis. Tehingu järel kuulub 70 protsenti Norra firmale Visma International Holding ning 30 protsenti firmale Kert Invest, mis kuulub võrdsetes osades Kaja Kertile ja tema abikaasale.

Mait Mengel, Kaamos Group OÜ

Mait on võimsa Eesti kapitalil põhineva ning kinnisvara arenduse ja ehitusega tegeleva Kaamos Grupi finantsjuht, kelle igapäevategevustesse mahub nii arendusprojektide tasuvuse analüüsimine kui ka kinnisvarainvesteeringute väärtuse hindamine. Lisaks eelpool mainitule on Maidu ülesandeks kogu Kaamos Gruppi kuuluvate ettevõtete finantstegevuse planeerimine ja finantsotsuste tegemine. Kaamos Grupi ajalooline edu näitab, et Mait on antud ülesannetega briljantselt hakkama saanud. 2018. aastal oli Mait lisaks oma igapäevastele tööülesannetele eestvedaja Kaamos Gruppi kuuluva, puidutööstuse valdkonnas tegutseva ettevõtte Valmos OÜ müügiga. Silmapaistev on, et müügileping sõlmiti Euroopa ühe suurima puidutööstuse valdkonnas tegutseva kontserniga Paged Group (Poola), ja antud müügitehingut saab pidada 2018. aasta üheks suurimaks müügitehinguks.

Marko Kaha, Orkla Eesti AS

Marko on Orkla Eesti ASi (endise nimega Kalev AS) finantsjuht alates aastast 2012 ja on olnud sellest ajast pühendunud ettevõtte pidevale kasvule. Seda tõestavad ka majandusnäitajad – aastast 2012 on ettevõte käive kasvanud 38 miljonilt eurolt 57 miljoni euroni 2017. aastal ning sama on teinud ka puhaskasum, mis on ajaliselt kasvanud 5% majandusaastate lõikes.

2018. aastal paistis Marko silma märkimisväärse ettevõtete ühendamise protsessi läbiviimisega, mille tulemusel tekkis Orkla Eesti AS, milles tegutsevad endise nimega Kalev AS ja Põltsamaa Felix AS. Märkimisväärseks võib pidada Marko Kaha panust nende kahe ettevõtte finantsarvestuse ja ka äritegevuse harmoniseerimisel viisil, mis ei tinginud takistusi kummagi ettevõtte igapäevastes tegemistes (tootmine), sh ka finantsarvestuse pidamises. Sujuva tegevuste harmoniseerimise alustalaks oli Marko Kaha selge visioon ühinemise läbiviimise osas ja selge ajaline strateegia – ühinemisprotsess peab olema võimalikult kiire ning kõigi klientide ja koostööpartnerite jaoks võimalikult märkamatu (tegevuse sujuv jätkumine ühinemise faasis). Ühinemise tulemusel on Eesti toiduainetööstuse turule tekkinud arvestatav ettevõte, mis annab tööd ligikaudu 500 inimesele ja Marko Kaha võib pidada antud ettevõtte kujundajaks.

Marko Raid, Tallinna Sadam

2018 toimus Tallinna Sadama IPO ja Marko oli isiklikult vastutav kogu IPO läbiviimise eest.

Ettevõtte börsile viimine on väga suur protsess ja Tallinna Sadama IPO oli mitmes mõttes märgiline. Sadam mõjutab Eesti elu päris palju: kogu tehing ise, muutus suhtumine, kas riik saab IPOsid teha ja kas tasub teiste IPOdega edasi minna. Žüriiliikme sõnul oli see mõnes mõttes nagu lumekoristaja töö, kes teeb raja vabaks. Sellel oli suur mõju börsile, investoritele, sadamale endale ja järgmistele IPodele riigi poolt. Riigiettevõte toodi üle pika aja börsile ja sellega murti teatud paradigma. Väga oluline on, et see õnnestus.

Marko oli põhiline, kes seda korraldas ja läbirääkimisi pidas. Kogu protsess tuli hästi välja. Kuigi Tallinna Sadama IPO oli läbi aegade kallemaid, oleks see Marko tööta ilmselt veelgi kallimaks läinud.

Mõjukaimad finantsjuhid läbi aegade

Aja jooksul on tiitli saanud tublid finantsjuhid Margus Kaasik (Eesti Energia), Maigi Pärnik-Pernik (Baltika), Ahti Puur (VKG), Marilin Hein (Eften), Rain Silivask (Graanul Invest), Meelis Paakspuu (LHV) ja Astrit Viisma-Kass (Magnetic MRO).

2018. aasta mõjukaim, Magnetic MRO finantsjuht Astrit Viisma-Kass

Tänavuse mõjukama finantsjuhi kuulutame välja Pärnu Finantskonverentsil „Kasvame põhjatäheni“ 11. aprillil.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077