Autorid: Liina Laks, Pille Ivask • 19. august 2019

Kas Eestis tuleb hakata hoiuste eest peale maksma?

Erakliente negatiivne hoiuseintress ei ähvarda, ütlesid Eesti pankade esindajad.
Foto: LIIS TREIMANN
Põhjala pangad arutavad võimalust kanda negatiivsed intressimäärad üle klientide hoiustele. Eestis mõjutaks see esimesena ilmselt ärikliente.

„Mida negatiivsem on intress ja mida kauem selline keskkond kestab, seda suurem on tõenäosus, et suurtele äriklientidele rakendatakse negatiivset hoiuseintressi,” kinnitas Luminori investeerimis- ja riskianalüüsi tiimijuht Аnton Skvortsov.

Soome Panga vanemökonomist Tuulia Asplund nentis Kauppalehtis, et kui hoiuse intressi sisse arvestada ka inflatsioon, kaotavad hoiustajad raha juba nüüdki.

Vaja auke lappida

Enne viimast majanduskriisi ja madalate intresside ajastu algust elatusid pangad peamiselt inimeste hoiustest ja kogunevatest intressidest. Nüüd on liigutud Bloombergi andmetel aina enam varahaldusega seotud tegevuste poole, et negatiivsest intressist tekkivad augud tasa teenida. Senimaani pole pangad julgenud tavainimeste hoiuste eest tasu võtta.

Kuid nüüd, kus Euroopa Keskpank on andnud märku, et sügisel võib tulla uus intressimäära langetamine praeguse –0,4% pealt veelgi sügavamale miinusesse, on hoiuste maksustamine hea plaan, ütles Nordea panga suuraktsionär, Sampo Oy juht Kari Stadigh.

Investor tahab raha, aga vaevalt tahab mõni pank olla esimene, kes selle idee teoks teeb – algaks enneolematu pangajooks.

Esimene mõju ärikliendile

Skvortsov ütles, et surve pankadel on, aga esmajoones minnakse äriklientide rahale negatiivset intressi kehtestama. „Mida negatiivsem on intress ja mida kauem selline keskkond kestab, seda suurem on tõenäosus, et suurtele äriklientidele rakendatakse negatiivset hoiuseintressi,” ütles ta.

Üks küsimus

Mida tähendaks see meie ettevõtjatele, kui hoiuste negatiivsed intressid laieneksid äriklientidele?

Tarmo Karotam, Baltic Horizon Fundi juhatuse esimees

See on kahe otsaga asi. Keegi ei taha siis raha kontol hoida, teistpidi ei taha keegi jällegi lolli otsust teha ja seda raha kuhugi valesse kohta panna. Pigem ikkagi pannakse raha liikuma.

Ma ei oskagi praegu rohkem spekuleerida. Keegi otseselt ei tea, mismoodi käitub turg negatiivsete intresside korral. Ma arvan, et see ei ole probleem, pigem on see ikkagi ettevõtjatele positiivne.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077