Autor: Bret Metsküla • 20. veebruar 2020

Selgusid aasta mõjukaima finantsjuhi nominendid

Juba üheksandat aastat valivad Äripäev ja BIG4 audiitorbürood aasta mõjukaimat finantsjuhti. Selle aasta kuus finalisti on selgunud, aasta mõjukaim finantsjuht kuulutatakse välja 27. augustil Pärnu Finantskonverentsil.
Ülalt vasakult: Kalle Kiigske, Kerli Lõhmus, Margus Kaasik; alt vasakult: Kaur Õllek, Kristel Volver, Raavo Leiten

Aastaid žürii tööd juhtinud Äripäeva strateegiajuhi Toomas Truuverki sõnul on mõjukaima finantsjuhi valimine ellu kutsutud, et tõsta esile neid edukaid valdkonna tõelisi tippe, keda on põhjust tunnustada ja teistele eeskujuks seada.

Selleaastasegi Pärnu Finantskonverentsi alapealkiri on „Finantsjuhtimise tähetund”: aeg on finantsjuhte tunnustada.

Finantsjuht jääb tihtipeale tagaplaanile ja tema tegevus on päriselt näha vaid lähematele kolleegidele. Finantsjuhi levinud kuvand on kui stabiliseerija ja asjade korras hoidja. „Meie tahame näidata, et see ei pruugi sugugi nii olla ja tihti teeb suure eeltöö tähtsale läbimurdele ja löödud väravale just nn kaitseliin finantsjuhi eestvedamisel,“ selgitas Truuverk.

BIG4 audiitorbüroode ja Äripäeva esindajad valisidki välja kuus finantsjuhti, kes 2019. aastal silma paistsid. Aasta mõjukaim finantsjuht kuulutatakse välja Pärnu Finantskonverentsil.

2020. aasta nominendid

Kalle Kiigske – Sunly OÜ

Kalle oli 2018. aastal Eesti Energiale müüdud Nelja Energia finantsjuht, nüüd on rohetehnoloogia idufirmadesse investeeriva Sunly asutaja. Tõenäoliselt on Kalle seega Eesti tugevaim tegija taastuvenergeerika ja rohetehnoloogia finantside küsimuses.

Kaur Õllek – Stell Eesti AS

Stelli (endine ISS Eesti) ostmine Eesti kapitalile: Kaur töötas välja ostu-müügiprotsessi finantsosa ja kandis juhtivat rolli due diligence'i protsessis. Ostuprotsessi järel toimus ISS Eesti ettevõtete grupi reorganiseerimine – Läti ja Leedu tütarettevõtete müük ning Eesti ettevõtete ühinemine. Kaur oli see, kes pärast omanikuvahetust uuesti tulemuste raporteerimise protsessi lõi.

Kerli Lõhmus – Coop Pank

2019. aastal toimus Coop Panga aktsiate avalik esmapakkumine ja Coop Pangast sai börsiettevõtte. Coop Panga IPO oli märgiline, arvestades aktsiaid märkinud investorite hulka.

Kerlil oli oluline roll kogu IPO protsessi läbiviimisel, kuid mitte vähem tähtis pole olnud tema roll selles, et Coop Pank IPO-ni jõuaks. Ettevõtte börsile viimine on suur, keerukas ja pikaajalist eeltööd nõudev protsess, kus finantsjuhi roll on kriitilise tähtsusega. Coop Panga börsileminekule eelnes intensiivne ettevõtte ümberkujundamine vanamoodsast Krediidipangast kaasaegseks eestimaiseks pangaks, mis kuulub eestimaalastele ja mis on Coopi kaupluste kaudu kõige laiemalt esindatud pank Eestis. Panga ja jaekaubanduse sünergiate tekitamine hõlmab paljuski tegevusi, mis väljapoole ei paista, sealhulgas kogu grupi aruandlusprotsesside kaasajastamine, efektiivistamine ning aruandluskvaliteedi parandamine, kuid ka välise aruandluse kuvandi muutmine.

Kristel Volver – UP Invest

2019. aastal ei möödunud Kristelil praktiliselt ühtegi kuud ilma mõne ostu- või müügitehingu läbiviimiseta, millest paljusid saab lugeda kohaliku turu mõistes olulisteks tehinguteks. Kristeli roll oli väga olulise tähtsusega 2019. aasta Eesti suurimaks tehinguks nimetatud Baltic Classifieds Groupi müügil. Lisaks on UP Invest omandanud 2019. aastal osalusi muu hulgas näiteks digitaalseid välireklaame pakkuvas ettevõttes Digital Future. Kristel vastutas nii due diligence'i protsesside õnnestumise, uute äritegevuste UP Invest gruppi integreerimise kui ka tehingujärgsete restruktureerimisplaanide elluviimise eest.

Margus Kaasik – Eesti Gaas

Marguse abiga on Eesti Gaasi kontsern paari aastaga kasvanud mitmekülgseks energeetika kontserniks. Näiteks on Eesti Gaas kasvanud Balti ja Soome üheks suurimaks LNG tarnijaks, edukalt siseneti Soome gaasimüügi turule, kus hõivati ligi kümnendik turust. Eesti suurima päikesepargi rajamine Pärnus, alustati LNG punkerdamist Soomes, Hanko sadamas. Lisaks veel ka LNG punkerlaeva ehitamine.

Raavo Leiten – Fortumo

Raavo on Fortumos aastaga jõudnud väga palju ära teha. Ettevõtte jaoks oli üheks väga oluliseks sammuks näiteks tütarettevõtte likvideerimine Hiinas, mis sealsel turul on äärmiselt keeruline protsess. Seejuures alustati väga edukat koostööd maailma suurima tehnoloogiafirmaga Hiinast – Tencent –, katmaks Lähis-Ida turgu.

Lisaks arendati Fortumos Raavo eestvedamisel välja uus tulude prognoosimise mudel ja ehitati ümber eelarvestamismudelid ning tehniline lähenemine, mille tulemusel on oluliselt vähenenud eelarve uuendamise ning täitmise analüüside koostamisega seonduv töömaht.

Finantsjuhina on Raavol oluline vastutus ka valuuta- ja finantsriskide juhtimisel, millega Fortumo tihedalt kokku puutub, teenides tulu ca 70 valuutas, seejuures arveldades 16 valuutas. Klientidelt ja operaatoritelt õigeaegselt ning võimalikult soodsa kursiga raha kättesaamiseks on Raavo edukalt arendanud valuutahaldussüsteemi, maandades valuutariske läbi derivatiivide kasutuselevõtu, mida Fortumos varem ei kasutatud.

Vajalikuks saavutuseks võib pidada ka WHT kulude juhtimist selliselt, et Fortumol on õnnestunud ettevõtte tulumaksu selle arvelt vähendada ca 30%. Raavo juhtimisel hallatakse Eesti seitsmeliikmelise finantsmeeskonnaga lisaks Fortumole ka viie tütarettevõtte finantstegevust.

Raavol on selja taga väga edukas uuenduste läbiviimise aasta, mis kajastub ka ettevõtte tulemustes – vahendatavate tehingute väärtus tõusis ca 53%, 107 miljonilt eurolt 2018. aastal 164 miljoni euroni 2019. aastal. Kasum kasvas seejuures ca 90%, ulatudes 2 miljoni euroni 2019. aastal. Iraagi ja lähiregiooni rahutustest hoolimata on Fortumol õnnestunud raha sealsetelt partneritelt õigeaegselt kätte saada ning 2019. aasta jooksul arendati märkimisväärselt uue ärisuuna – bundling – mahtusid.

Pärnu Finantskonverents 2020 „Finantsjuhtimise tähetund” toimub 27.-28. augustil Pärnus. Konverentsi teema on efektiivsus.

Laval on teiste seas: Christina Dahlblom, Maive Rute, Marko Raid, Astrit Viisma-Kass, Tiit Hõbejõgi, Paavo Siimann, Morten Hansen jpt.

Mõjukaimad finantsjuhid läbi aegade

Aja jooksul on tiitli saanud tublid finantsjuhid Margus Kaasik (Eesti Energia), Maigi Pärnik-Pernik (Baltika), Ahti Puur (VKG), Marilin Hein (Eften), Rain Silivask (Graanul Invest), Meelis Paakspuu (LHV), Astrit Viisma-Kass (Magnetic MRO) ja Marko Raid (Tallinna Sadam).

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077