Autor: Finantsuudised.ee • 8. juuni 2020

Eestis arendatav Invoice Gate laieneb 10 riiki

Finantstehnoloogiafirma Fitek koos emafirmaga Unifiedpost arendab teenust Invoice Gate, hiljuti käivitati e-arvete lahendus Lätis ja Leedus ning juulis lisandub veel 8 riiki. Väike- ja keskmistele ettevõtetele suunatud Eesti e-arvelduse lahendusega arved.ee on liitunud ligi 13 000 ettevõtet. Arveid on saadetud üle 100 000 ja e-arveid on neist 87%.
Fiteki tegevdirektor Andrus Kaarelson
Foto: Fitek

Arved.ee sai uuendatud kujul kättesaadavaks aasta eest, tasuta teenus lubab saata e-arveid nii kohalikku kui ka rahvusvahelisse rändlusvõrku. Teenusele andis hoogu Eesti riigi nõue, et riigiasutustele saadetaks alates 1. juulist 2019 vaid e-arveid.

Fiteki tegevdirektor Andrus Kaarelson ütleb, et Eestis on arved.ee kasutajaks registreerunud hinnanguliselt neljandik väike- ja keskmisi ettevõtteid. „Meie kasutajate seas on väikesi ja keskmisi ettevõtteid, aga ka nimekaid suurfirmasid. Enamus arvetest saadetakse ettevõttelt ettevõttele (B2B) või ettevõttelt riigile (B2G). E-arvete kasutuselevõtt säästab ettevõtjate aega ja raha, vähendab arvete kadumist ja kiirendab tasu kätte saamist kauba või teenuse eest. Ettevõtjate arvestusvaldkonna kulud on hinnanguliselt kuni 0,9% Eesti SKP-st ja mõjutavad ettevõtete kasumlikkust,” räägib Kaarelson.

Andres Lilleste, Fiteki ärijuhi sõnul tehti aprillis klientide rahulolu-uuring, paluti hinnata teenust skaalal 1–5 ja anda tagasisidet juba toimivale teenusele ja soovitusi tulevikuks. „Fitek on teinud e-arve kasutajateni viimisel head tööd. Küsitusele vastajaid oli üle 500 ja keskmiseks hindeks tuli tubli 4,03 ja arved.ee arendustiimile oli meele järele, et enim leidus hinnet 5. Madalamaid hindeid anti märksa vähem ja need on meile abiks teenuse arendamisel. Kommentaari lisas üle 300 kliendi, kes ütlesid „aitäh!” või lisasid pikema kirjelduse oma arendusettepanekutega. E-arve vajadus, olemus ja saadav kasu nõuavad jätkuvat selgitustööd,” räägib ta.

Andres Lilleste sõnul jääb arved.ee tänasel kujul tasuta kasutatavaks, kuid juulis lisanduvad tasulised teenused, näiteks võimalus laadida üles andmefail arve infoga, saata e-arveid panka. „Ei ole saladus, et panga e-arve on Eestis populaarseim kanal eraisikute seas tänu mugavale võimalusele arve kohe ka tasuda.”

Arved.ee on üks Fiteki ja emafirma Unifiedpost väike- ja keskmistele ettevõtetele suunatud e-arve teenustest. Euroopas on teenuse nimeks Invoice Gate ja seda arendatakse Eestis. „Me värvime Euroopa kaarti järjest sinisemaks. Värskelt käivitati teenus Lätis ja Leedus ning juulis tulevad järgmised 8 riiki lisaks. Fitek jätkab paberivaba arvelduse arendamist Euroopas,” räägib Andres Lilleste.

Fiteki ja Unifiedposti projekti toetab rahaliselt CEF (Connecting Europe Facility).

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077