27. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tekib uus segment, e-arveldav väikeettevõtja

Riigikogu võttis vastu raamatupidamise seaduse muutmise seaduse, mille kohaselt saab avalikule sektorile kaupade või teenuste eest arveid saata vaid e-arve formaadis. See samm viib uue segmendi tekkimisele, milleks on e-arveldav väikeettevõtja, kirjutab Fiteki ärijuht Andres Lilleste.
Andres Lilleste
Foto: Fitek

Viis aastat tagasi jõustunud Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu direktiivist nr 2014/55/EL tulenevalt peavad avaliku sektori hankijad võtma vastu ja töötlema e-arveid. Alates 1. juulist saavad ettevõtted ja organisatsioonid, kes riigile kaupu müüvad või teenuseid osutavad, oma tasu riigilt kätte vaid siis, kui esitavad masintöödeldava ehk XML-formaadis e-arve.

Kõigil, kes e-arveid saadavad, on aeg valida teenusepakkuja. E-arve esitamine käib operaatori kaudu, keda meil täna on vähemalt kolm: riigi loodud e-arveldaja, Fiteki arved.ee ja Omniva lahendus, lisaks kaubandusarvetele keskenduv Telema.

Riigi algatus e-arveid vastu võtta on tervitatav kõikidele arveldusprotsessis osalejatele, aga eeskätt keskmistele ja väikeettevõtetele on see eeskujuks ja abiks ostuprotsesside efektiivsemaks muutmisel. Me oleme palju rääkinud ressursside kokkuhoiust, mida e-arvete kasutamine kaasa toob, kuid ma toonitaks ühte aspekti veel: kiirelt liikuva arvega on lootus ka raha kiiremini kätte saada. Võib öelda, et Lätil ja Leedul astume pika sammuga eest tänu laialdase e-arve valmisoleku loomisega. Neil on kasutusel vaid arvete vastuvõtu elektroonse postkasti lahendus.

Seni on e-arvete kasutamine väike- ja keskmise suurusega ettevõtete poolt olnud Eestis passiivne, pole olnud ka otsest vajadust ega sundust. Masintöödeldavate e-arvete kasutamises on Eesti Euroopa Liidus mahajääjate hulgas. Era- ja avaliku sektori vahel liigub rahandusministeeriumi andmeil 19% arvetest e-arvetena, 64% PDF-arvetena ja 17% endiselt paberarvetena. Lähiaastatel ootame e-arvete osakaalu kasvu osakaalu vähemalt kahele kolmandikule ning just B2B ja B2G segmendis.

Väljavõte muudetud raamatupidamise seadusest, mis hakkab kehtima 1. juulist 2019:

Raamatupidamise seaduse paragrahvi 71 lõiget 7 muudeti ja see sõnastatakse järgmiselt: „(7) Kauba võõrandamisel või teenuse osutamisel riigiraamatupidamiskohustuslasele, kohaliku omavalitsuse üksusele, avalik-õiguslikule juriidilisele isikule või raamatupidamiskohustuslasele, kelle üle eelnimetatutel on otseselt või kaudselt valitsev mõju või kes on hankija riigihangete seaduse § 5 tähenduses, esitab raamatupidamiskohustuslane masintöödeldava arve (edaspidi e-arve).“

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077