Autor: Villu Zirnask • 10. juuni 2020

Euroopa Komisjon ja Eesti võimud pankadele: kasutage laenuvõtjate vastu kogu oma paindlikkust

Foto: shutterstock.com
Euroopa Komisjon julgustab oma tõlgendavas teatises laenude andmise edendamise kohta pankasid kasutama täielikult ära paindlikkust, mida võimaldavad kehtivad arvestuseeskirjad ja usaldatavusnõuded. Eesti võimud on komisjoni põhiseisukohtadega nõus ja toetavad neid.

Pärast eelmist kriisi on rahvusvahelise finantsaruandlusstandardi (IFRS) 9 kaudu laenukahju eraldiste tegemise suhtes kehtestatud rohkem tulevikku suunatud lähenemisviisi, sest tollal ilmnes, et paljudel pankadel oli liiga vähe laenukahju eraldisi, et katta kahjud laenuvõtjate makseviivituse korral. Praeguses kriisis tahavad võimud aga vältida ohtu, et selle lähenemisviisi kohaldamine toob automaatselt kaasa pankade krediidikahju eraldiste järsu suurenemise, mis vähendaks omakorda nende võimet anda klientidele laenu.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077