Autorid: Marge Aasalaid, Sigrid Kõiv • 10. august 2023

Advokaadibürood kasvatasid müügitulu, kuid kasum kahanes

Advokaadibürood kasvatasid eelmisel aastal müügitulu 8,2 protsenti, aga koondkasum kahanes aastaga 3,1 protsenti. Üks büroo kasvatas aga aastaga müügitulu ligi 100 protsenti.
Advokaadibüroode raporti müügitulu esikoha pälvis Advokaadibüroo Sorainen, pildil Sorainen Eesti kontori juhtivpartner Kaupo Lepasepp.
Foto: Katigraafia

Advokaadibürood saavutasid müügtuluks eelmisel aastal 125 miljonit eurot, koondkasum oli 42,4 miljonit eurot. Kuigi sektori müügitulu oli viimase viie aasta kõrgeim, on kasv viimase nelja aasta väikseim. 2019. aastal oli sektori müügitulu kasv üsna samas suurusjärgus, toona kasvas müügitulu 8,5%. Advokaadibürood oli eelmisel aastal tööandjaks 1010 inimese ja töötajate arv kasvas aastaga 3,5%.

46 advokaadibüroode juhi küsitluses selgus, et üldine hinnag 10-pallisüsteemis sektori seisundile oli 5,9, mis on väga sarnane pool aastat tagasi läbi viidud küsitluse tulemusega.

Kõige kiiremat kasvu prognoosivad juhid toote-teenuse hinnale. Praeguseks on inflatsioon järele andmas ning ka teenuse hinnatõusu prognoos näitab pidurdumist. Siiski on just toote-teenuse hind see, millele kuuest näitajast kõige kiiremat kasvu prognoositakse.

Kasvuprognoosi teisel kohal on keskmine palk. See on igati ootuspärane, sest kuigi sektori keskmine töötasu on Eesti keskmisest töötasust oluliselt suurem, näitasid eelmise aasta andmed, et selle sektori aastane palgakasv jäi Eesti keskmisele alla.

Müügitulu kasvuprognoos ületab pool aastat tagasi tehtud prognoosi. Kuna vaade on järgmise poole aasta peale ette, siis mõjutab seda prognoosi ka aasta teises pooles oodatav majanduse elavnemine. Samuti on ilmselt omajagu tehinguid, mis praeguses jahedas majanduskliimas on seisma pandud, kuid millest on teada, et need olukorra paranedes töösse lähevad. Samuti viitab see tööde mahu üldise kasvu ootusele juhtide seas.

Tutvu värske advokaadibüroode konkurentsiraporti kõikide tulemustega SIIN.

Esimesel kohal müügitulu ja müügitulu kasvu TOPis on ADVOKAADIBÜROO SORAINEN AS. Selle konsolideeritud müügitulu oli 2022. aastal 20,1 miljonit eurot ja see kasvas aasta varasemaga võrreldes 2 miljoni euro võrra. Kasum oli 6,6 miljonit eurot ja see kasvas aastaga 406 039 euro võrra. Ka kasumi ja kasumi kasvu TOPis on ettevõte esimene.

Töötajaid oli ettevõttes 82 ja nende arv kasvas aastaga 5 inimese võrra. Sellega ollakse sektori tööandjatest suurim. Keskmine palk oli ettevõttes eelmisel aastal 3360 eurot, see kahanes aastaga 4,6%. Palga TOPis on ettevõte kuues. Tööjõukulu moodustas müügitulust 22,1%. Lisandväärtus töötaja kohta oli 134 669 eurot.

Ettevõtte konsolideerimata müügitulu oli 14,6 miljonit eurot ja see kasvas aastaga 209 000 euro võrra. Ettevõtte konsolideerimata kasum oli 5,8 miljonit eurot ja see kahanes 167 000 euro võrra. Aruande kasumi jaotamise ettepanekus pakutakse tänavusteks dividendideks 4,7 miljonit eurot.

Teisel kohal müügitulu ja müügitulu kasvu TOPis on ADVOKAADIBÜROO COBALT OÜ. Ettevõttel on tavapärasest erinev majandusaasta ja käesolevas raportis kajastatakse ettevõtte majandustulemusi 2021. septemrbist 2022. aasta augustini. Selle perioodi müügitulu oli 14,8 miljonit eurot ja see kasvas aasta varasemaga võrreldes 949 449 euro võrra. Kasum oli 6,6 miljonit eurot ja see kasvas aastaga 40 543 euro võrra. Kasumi TOPis on ettevõte teine ja vastavas muutuse TOPis 26.

Töötajaid oli ettevõttes 81 ja nende arv kasvas aastaga 5 inimese võrra. Tööandjate TOPis on ettevõte samuti teine. Keskmine palk oli ettevõttes eelmisel aastal 3936 eurot ja see kasvas aastaga 5,4%. Ka palga TOPis on ettevõte teine. Tööjõukulu moodustas müügitulust 34,5%. Lisandväärtus töötaja kohta oli 144 395 eurot.

Käibevara oli ettevõttel 12,3 miljoni euro ulatuses ja see kasvas aastaga 3,9 miljoni euro võrra. Ettevõte maksis dividende 5,5 miljoni euro ulatuses, see kasvas aasta varasemaga võrreldes 1,2 miljoni euro võrra. Viimases majandusaasta aruandes kirjutab ettevõte, et müügitulust 66% tuli Eestist, 21% mujalt EList ning 13% väljapoolt ELi. Aruande kasumi jaotamise ettepanekus pakutakse tänavusteks dividendideks 5,6 miljonit eurot.

Kolmandal kohal müügitulu TOPis on ELLEX RAIDLA ADVOKAADIBÜROO OÜ. Selle müügitulu oli 2022. aastal 12,2 miljonit eurot ja see kahanes aasta varasemaga võrreldes 572 270 euro võrra. Kahanemise TOPis on ettevõte esimene. Kasum oli 6 miljonit eurot ja see kahanes aastaga 923 786 euro võrra. Kasumi TOPis on ettevõte kolmas, kasumi kahanemise TOPis esimene.

Töötajaid oli ettevõttes 49 ja nende arv kasvas aastaga 3 inimese võrra. Tööandjate TOPis on ettevõte neljas. Keskmine palk oli ettevõttes eelmisel aastal 4231 eurot ja see aastaga oluliselt ei muutunud. Palga TOPis on ettevõte esimene. Tööjõukulu moodustas müügitulust 28,4%. Lisandväärtus töötaja kohta oli 195 278 eurot.

Käibevara oli ettevõttel 6,9 miljoni euro ulatuses ja see kahanes aastaga 1,4 miljonit euro võrra. Ettevõte maksis dividende 6 miljoni euro ulatuses, see kasvas aasta varasemaga võrreldes 890 505 euro võrra. Aruande kasumi jaotamise ettepanekus pakutakse tänavusteks dividendideks 5,1 miljonit eurot.

Advokaadibüroode raporti müügitulu TOPi 34. kohal paiknev ADVOKAADIBÜROO K&S LEGAL OÜ on ainsana teinud suure kasvu ning kasvatanud müügitulu 98,5%, mis on aga summaliselt kordades väiksem kui TOPi esikohtade büroodes.

Tutvu raporti müügitulu TOPi 50 büroo tulemusega siin:

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077