Autor: Tõnu Palm • 16. märts 2020

Luminor: koroonaviirus pidurdab majanduskasvu 0,4 protsendile

Luminori peaökonomist Tõnu Palm
Foto: Liis Treimann
Luminori värske majandusprognoosi kohaselt jahutavad maailmakaubanduse nõrkus koos toorainehindade langusega Eesti eksporditulusid ja majanduse kindlustunnet. See tähendab tänavu majanduskasvu järk-järgulist pidurdumist 0,4 protsendi lähedale. Olukord viiruse osas muutub kiiresti. Majanduslangus on reaalne, kuid sellele järgneb järgmisel aastal tõus. Riskid jäävad selgelt allapoole seoses koroonaviiruse jätkuva leviku ja kõrge määramatusega.

Luminori peaökonomist Tõnu Palm ütles majandusprognoosi kommenteerides, et kuigi esimese etapi kaubandusleppe sõlmimine Hiina ja USA vahel on edaspidi pikaajalise positiivse mõjuga, on maailmamajanduse üldine kasvukeskkond koroonaviiruse riski tõttu taaskord järsult halvenemas. „Risk puudutab praegu enim küll Hiinat ja Euroopas ennekõike Itaaliat, kuid globaalsete allhankeahelate ning kindlustunde nõrkuse tõttu kasvavad viiruse levikuga ka üleilmsed mõjud. Lisaks juba reageerinud finantsturgudele, võivad ettevõtete ja majapidamiste olukord ning seega majanduse väljavaated laiemalt viiruse levikuga kiiresti muutuda, nagu nägime paraku Itaalias. Seega on peamiseks kaitseks meditsiiniline viiruse leviku pidurdamine kuniks saabub vaktsiin ja reaalne abi,” nentis Palm.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077