Autor: Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik • 7. aprill 2024

Mihkel Nestor: vaatamata pikalt kestnud majanduslangusele on kaupmeestel kohati ikka võimalus hindasid tõsta

SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor
Foto: Andras Kralla
Suures osas Euroopast on inflatsioon aeglustunud 2% lähedale. Seetõttu hakkab Euroopa Keskpank intressimäärasid alandades laenajate elu peagi lihtsamaks muutma. Kahjuks peavad Eesti tarbijad aga endiselt rinda pistma naabritest kiiremini kallinevate hindadega.

Euroala keskmine inflatsioon on märtsiks kahanenud kõigest 2,4%ni. Meeldetuletuseks: see küündis veel aasta tagasi 7% lähedale. Tõsi, madalama inflatsiooni saavutamisel on suureks abiks olnud energiahindade normaliseerumine. Maagaasi hind on viimastel kuudel püsinud 25 euro ümber MWh kohta ehk siis tasemel, kus sellega kaubeldi enne sõda. Sellest tulenevalt on elekter muutunud taas soodsaks ja ka nafta hind on püsinud mõistlikul tasemel.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077