Autor: Viljar Kähari • 29. august 2019

Viljar Kähari: lähiaastatel on advokaadibüroode turul veel põnevaid liikumisi oodata

Viljar Kähari
Foto: erakogu
Advokaadibüroode turgu on viimasel aastal vedanud jätkuvalt õitsengus majandus ja suur töökoormus on suurendanud nõudlust kvalifitseeritud tööjõu järele. Millised on aga sektori väljakutsed järgnevatel aastatel, kommenteeris advokaadibüroo PwC Legal juhtivpartner Viljar Kähari.

Kuna finants- ja riigisektor konkureerib tugevalt advokaadibüroodega tööjõu osas, on see avaldanud mõju tööjõukuludele. Palgad ja boonused on jõudsalt kasvanud, järgmise paari aasta jooksul on suureks väljakutseks efektiivsuse suurendamine.

Jätkub ka konsolideerumiste trend, kuna Eesti turg on liiga väike, et sellisel hulgal nišibüroosid jõuaks üha keerulisemaks muutuvate regulatsioonide põhjal kliente efektiivselt ja kvaliteetselt nõustada.

Klientide ootuste poole pealt on aga väga tugevalt lisandunud uued kriteeriumid: rahvusvaheline ja interdistsiplinaarne võimekus. Üldiselt on büroo valikul olnud määravaks peamiselt varasem kogemus, kvaliteet, kiirus ja hind, kuid üha enam soovitakse leida praktiline ja efektiivne õiguslik, maksunduslik ja äriline lahendus kõikides riikides, kus tegutsetakse või kuhu on plaan laieneda.

Näiteks õnnestus meil hiljuti alustada koostööd tehnoloogiaettevõtjaga, kes kasutab PwC võrgustiku võimekust 55 riigis. Kliendile loob väärtust see, et ta suhtleb vaid ühe kontaktisikuga Eestis, kes korraldab ära kõikvõimalike küsimuste lahendamise ning asjaajamise sadade erinevate valdkondade ekspertidega kümnetes riikides, mistõttu klient saab alati kokkulepitud tingimustele vastava väga kvaliteetse nõustamise.

Advokaadibüroode jaoks on väga potentsiaalne valdkond finantsteenused ja tehnoloogia. Olgu selleks Eesti e-riigi lahenduste eksport ja seotud nõustamine, fintech, tehnoloogiaettevõtjad, väärtpaberiteks kvalifitseeruvad token'id, krüpto ja plokiahel või laiemalt digitaliseerimise ja tehisintellekti integreerimine äriprotsessidesse. Kõik bürood, kes on lisaks traditsiooniliste õigusvaldkondade arendamisele ka nende ehitamisse panustanud, on ilmselt tööga tublisti hõivatud.

Olulise valdkonnana näeme ka rahvusvahelist tööõigust, mis seostub töötamise uue reaalsusega. Selle märksõnad on tööjõu rent, lühiajaline töötamine, mitme erineva tööandja jaoks töötamine, immigratsiooniteemad, töötajate motivatsioonipaketid jpm. Näeme PwC Legali võrgustikus, kui palju on selles valdkonnas advokaatidel tööd ja teeme ka oma Eesti tööõiguse tiimiga iga päev tööd väga paljude rahvusvaheliste kontsernidega, kes antud teemade osas lahendusi vajavad. Seega, teadlik panustamine tööõiguse rahvusvahelisse mõõtmesse on kindlasti taas valdkond, millega tegeleda.

Asjaolu, et paljudel büroodel on kasv olnud mõõdukas, on täiesti hea märk, kuna annab tunnistust, et turg on stabiilne, paljuski väljakujunenud. Tööd on nii väiksematel nišibüroodel kui ka suurtel, kõigis valdkondades nõustamist pakkuvatel büroodel. Suuremad muudatused saavadki ilmselt toimuma kas majanduse jahenedes või büroode soovil läbi konsolideerumise kasvu tekitada. Usun, et lähiaastatel on veel põnevaid liikumisi oodata.

PwC Legali 14%protsendise käibemuudatuse taga on üks ühekordne rahvusvaheline hiigelprojekt, mis mõjutas väga positiivselt meie eelmise majandusaasta käivet. Sellel aastal on suurenenud kliendibaas ja lisandunud hulgaliselt Eesti mõistes keskmise suurusega projekte. Selliseid projekte rahvusvahelisel areenil aeg-ajalt tekib, kuid pigem panustame orgaanilisele kasvule, mida oleme teinud nii valdkondade kui ka kliendibaasi pideva kasvatamise kaudu. Suurimad investeeringud oleme teinud ka eelnimetatud FinTechi ja digitaliseerumise valdkondades.

Advokaadibüroode kvartaliraportis:

• kliendid ootavad terviklahendusi ja rahvusvahelist võimekust;

• järgmisel poolaastal mõjutavad sektori arengut palgaralli ja spetsialistide nappus;

• sektori koondkäive püsis samal tasemel kolmandat kvartalit järjest;

• keskmine töötasu kasvas aastataguse ajaga võrreldes 16 protsenti;

• kasum töötaja kohta kasvas möödunud aastal 15 protsenti.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077