Autor: Tõnu Mertsina • 15. aprill 2024

Tõnu Mertsina: USA kiire inflatsioon võib pidurdada ka ECB intressilangetusi

Ühest küljest teatas Euroopa Keskpank (ECB) 11. aprillil intressimäärade muutmata jätmist selgitades, et praegused intressimäärad toetavad inflatsiooni aeglustumist, kuid samas vajavat keskpank jätkuvalt aega inflatsiooni ja muude majandusnäitajate liikumise jälgimiseks, enne kui ollakse valmis intressimäärasid langetama. Samas anti ettevaatlikult märku „rahapoliitiliste piirangute“ leevendamise võimalusest, kui ollakse kindlad inflatsiooni lähenemises 2% eesmärgini.
Swedbanki peaökonomistTõnu Mertsina.
Foto: Andras Kralla

Euroala inflatsioon pidurdus märtsis teatavasti juba 2,4 protsendini ja selle aeglustumine peaks Swedbanki hinnangul lähikuudel jätkuma. Kui euroala inflatsioon on kiiresti aeglustumas, siis USA tugev majandus ja tööturg on hoidnud inflatsiooni liiga kiirena (märtsis 3,5%) ja see on tugevalt pidurdanud Föderaalreservi intressimäärade langetamise plaane, mis omakorda võib kaudselt mõjutada ka ECB otsuseid.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077