Uudised Juhan Lang

Damodaran: konsultandid ja pankurid on äride ilukirurgid

Aswath Damodaran Helsingis toimunud Nordic Business Forumil.
Aswath Damodaran Helsingis toimunud Nordic Business Forumil.Foto: Pasi Salminen

Ettevõtted on nagu inimesed: nad sünnivad, kasvavad ja hääbuvad ning just nagu inimesed, keelduvad ka firmad aeg-ajalt eakohaselt käitumast, rääkis väärtuse hindamise ekspert Aswath Damodaran nädalapäevad tagasi Helsingis peetud Nordic Business Forumil.

„Investorid maksavad selle kinni,“ viitas Damodaran, et ettevõtte loomuliku elutsükliga võitlemine on kõige ohtlikum asi, mida üks firma saab teha. „Alustavad ettevõtted püüavad käituda nagu vanad ettevõtted ja vanad ettevõtted püüavad olla taas noored. Ja on terve ökosüsteem, mis nendest ettevõtetest toitub. Konsultandid ja pankurid on eelkõige äride ilukirurgid.“

Tema hinnangul ei peaks kahanemisfaasi jõudnud ettevõtted raha tingimata ettevõttesse tagasi investeerima või kulutama seda kallitele ülevõtmistele. Pigem tuleks kapital omanikele tagastada, ning jätta selle reinvesteerimine nende otsustada.

„Kui te vaatate sadat USA suurettevõtet, siis ma ütleks, et 60-70% juhtudel ettevõttesse tagasi investeerimine peaaegu garanteerib, et see raha põletatakse läbi,“ märkis ta. „Kas te tõesti tahate, et General Electric investeeriks raha ettevõttesse tagasi?“

Damodarani sõnul ei ole midagi halba kui ettevõte tagastab raha, sest see raha ei lahku turult, vaid läheb tagasi teistesse äridesse.

Maailma kalleim iluoperatsioon

Üks ettevõtte, mis ei oska tema hinnangul eakohaselt käituda on USA jaekaubanduskett Walmart, mis soetas hiljuti 16 miljardi dollari eest 77% suuruse osaluse India online jaemüüjas Flipkart. Ligi 10 aastat tagasi 6000dollarilise algkapitaliga asutatud ettevõtte, mis on näidanud küll peadpööritavalt kiiret kasvu, kuid mis jätab Damodarani sõnul siiski paljuski soovida.

„Ma kutsun seda kalleimaks iluraviks maailma ajaloos,“ kritiseeris ta ja tõdes, et nüüd jääb vaid oodata, millal gravitatsioon Walmarti taas maa peale toob. „See ettevõte (Flipkart – toim) on rahahävitusmasin, mis on viimased kümme aastat raha põletanud.“

Tegemaks kindlaks, kus ettevõte oma elutsüklis parasjagu asub, soovitas Damodaran vaadata rahavooge. Kui elutsükli faas on kindlaks tehtud, saab mõelda mitte ainult, kuidas see ettevõte peaks olema juhitud ja mida see peaks antud eluetapis tegema, vaid ka seda, kuidas ettevõtet hinnata.

Loe edasi Äripäevast.

Tõnn Talpsepp, Investor ja Tallinna tehnikaülikooli rahanduse dotsent

Rahandusmaailma suunanäitaja

Kuidas hinnata börsiettevõtte õiglast väärtust? Kas tehnoloogiaettevõtete aktsiad peaksid tõesti olema nii kallid? Kui palju peaks maksma kahjumit teeniva start-up ettevõtte osaluse eest? Sellest, kuidas nimetatud küsimustele vastuseid peaks leidma, saab lugeda ning õppida mitmetest Aswath Damodarani poolt kirjutatud tuntud rahandusõpikutest, mida kasutatakse nii akadeemilises maailmas kui laialdaselt ka praktikute ehk investorite poolt.

Suur osa Aswath Damodarani tuntusest tuleneb tema autorlusel valminud rahandusalastest teostest. Samas teatakse Damodarani investorite hulgas arvatavasti rohkemgi tema veebilehe järgi, millega ta on olnud selge suunanäitaja muidu üsna konservatiivses ja suletud rahandusmaailmas. Oma kogutud ning avalikult ja tasuta kättesaadava andmestikuga säästab ta investoritel kümneid tunde iga kord, kui on vaja ettevõtteid või aktsiaid hinnata ning selleks andmeid koguda.

Kui enamasti teevad autorid kõik võimaliku, et takistada nende müügis olevate raamatute internetist tasuta allalaadimist, siis Damodaran on oma algsed käsikirjad julgelt kodulehele üles riputanud koos hulgalise muu materjali ning andmetega, mis kasulikud igaühele, kes soovib ise keerukat aktsia või ettevõtte hindamise protsessi ette võtta.

Damodaran identifitseerib ennast ise kui Õpetajat. Ja teeb seda uhkusega. Kuna paljud professorid soovivad eelkõige olla tuntud kui teadlased, siis seda värskendavam on ühe kuulsaima rahandusprofessori poolt näha õpetamise ehk teadmiste edasiandmise erilist väärtustamist. Olles ise pärit vaesest ühiskonnast, teeb ta oma õpetuse kättesaadavaks võimalikult suurele hulgale inimestele. Igaühe otsustada jääb, kas õppida tema raamatute, tööriistade, avalikult kättesaadavate videoloengute kaudu, või siis hoopis tema kui maailma kümne parima äriprofessori hulka valitud õppejõu vahetul loengul või koolitusel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. October 2018, 11:51

Finantsuudised.ee toetajad: