Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 19. oktoober 2020

Claimsnetting.com paneb seiskunud raharattad pöörlema

Foto: Shutterstock
Nagu paljud ettevõtted, sai ka Claimsnetting.com alguse isiklikust vajadusest. Ilmselt pole kellelegi võõras olukord, kus arve maksmine venib, sest sulle endale ollakse võlgu. Et sellised olukorrad kiiremalt lahendatud saaksid, loodi keskkond, mis pakub uudset B2B ringvõlgnevuse lahendust.

Claimsnetting.com kaasasutaja Jaan Sildam selgitab, kuidas värskelt loodud arendus töötab ning kuidas see ettevõtete elu hõlbustab.

Kuidas Claimsnetting töötab?

Ettevõtted liituvad claimsnetting.com rakendusega ja laevad sinna ülesse nii oma nõuded kui võlad. Süsteem analüüsib andmeid ja hakkab otsima võimalusi mitmepoolseteks tasaarvestusteks. Selle eesmärk on leida nö võlaringe, mida saab lahendada raha liigutamata ja nii vähenevad iga võlaringi liikme nõuded ning kohustused. Nõude või kohustuse osa tasaarvestatakse. Tasaarvestamata osas jäävad võlad alles. Teisisõnu aitame me ettevõtetel arvetest kiiremini kasu saada, seeläbi rahavoogu kiirendada ja loovutusega võlaringi loomisel ka kasumit teenida.

Mitmepoolne tasaarvestus nelja osalejaga: Claimsnetting.com rakendus teeb ettepaneku võlaringis osalejatele teostada mittesularahaline tasaarvestus summas 2000 € (maksimaalne kattuv summa kõigil osalejatel).
Foto: Claimsnetting

Kui tasaarvestatav võlaring ei ole leitav, soovitab Claimsnetting.com teile sellise nõude omandamist, millega luuakse võlaring. Igast võlgnevuse ketist või ahelast saab luua võlaringi omandades õige nõude. Selleks pakub Claimsnetting.com turuplatsi funktsionaalsust: võlausaldaja näitab nõuded, mida soovib müüa, määrab allahindluse. Teie saate selle nõude raha eest, kuid allahindlusega, osta. Nõude ostmine - võibolla tundmatu vastaspoole vastu, on tehtud turvaliseks sellega, et samaaegselt toimub mitmepoolne tasaarvestus. Sellega lõpeb ostja enda kohustus, ning nõude müüja saab raha nõude müügi eest ainult juhul, kui tasaarvestus toimub. Seda nimetame me loovutusega tasaarvestuseks.

Kuidas see inkassost või pankade pakutavatest teenustest erineb?

Esiteks on olemasolevate lahenduste põhiline probleem selles, et need lahendavad enamasti vaid ühe osapoole mure. Samuti pöörduvad ettevõtted pankade või inkassofirmade poole liiga hilja ehk siis, kui nö punane joon on juba ületatud. Eesti on väga väike ja olukorras, kus üks firma saadab oma koostööpartnerile inkasso, on keeruline hiljem häid suhteid hoida. Claimsnetting.com keskendub mõlema osapoole probleemi lahendamisele, et ka makseraskustesse sattunud ettevõtja saada nö „lukust lahti“. Nii talitades fokusseerivad kõik osapooled ühise mure lahendamisele ning lõpptulemusena jääb keerulistes olukordades rohkem ettevõtteid ellu.

Millistele ettevõtetele claimsnetting.com on mõeldud?

Kuna tegemist on automatiseeritud tehnoloogilise keskkonnaga, mis ei tee vahet numbrite suurusel, siis on lahendus mõeldud igas suuruses ettevõttele. Puuduvad ka geograafilised piirangud ehk tasaarvestada saab kohustusi, mis on samas valuutas. Loovutusega tasaarvestust saab teha kõikides enamlevinud valuutades.

Milline on loodud tehnoloogiline lahendus ja kuidas see töötab?

Meie põhiteenused on automatiseeritud ja lahendatud Oracle APEX-il ja elab Amazoni AWS pilves, mille on loonud Industry62. Liitumiseks ja lahenduse kasutamiseks on vaja astuda kolm lihtsat sammu – luua kasutaja, registreerida ettevõtte ning siis juba keskkonda nõuded ja kohustused üles laadida. Edasi saadab süsteem automaatselt infot moodustuvate ja juba moodustunud tasaarvestuse kohta. Soovitav on platvormi regulaarne külastus ning see, et andmete üleslaadimine saaks heaks tavaks.

Lähitulevikus loome enamlevinud raamatupidamistarkvaradega API liidese, et andmevahetus oleks automaatne. Rakendus töötab piiriüleselt ja seega saavad teenust kasutada ka rahvusvahelised ettevõtted.

Kas see on turvaline?

Kuna tasaarvestuses raha ei liigu, siis on petturluse risk väike. Nõude omandamisel tagab raha liikumise ostjalt müüjale Claimsnetting.com ning nõude ostja saab raha tagasi, kui tasaarvestust ei toimu. Üldjuhul teavad tasaarvestuse pooled teineteisest ja mitmepoolse tasaarvestuse leping tehakse tuntud poolega ning nõuete puhul, mida teatakse hästi. Mitmepoolse tasaarvestuse leping reguleerib tekkida võivad probleemid.

Claimsnetting sai alguse ajal, mil paljud ettevõtted uksi sulgevad. Miks just nüüd?

Selge on see, et praegune olukord on erakordne ja ajad keerulised mitte ainult Eesti ettevõtete jaoks, vaid rasked globaalselt. Selles olukorras ei saa asju teha nii, nagu harjutud, ehk üle tuleb vaadata kõik kokkuhoiukohad ja leida uusi viise, kuidas ettevõte töös hoida. Siin tulebki appi claimsnetting.com, mis annab ettevõtetele võimaluse üheskoos tugevamana kriisist välja tulla, aitab vältida makseraskusi või koguni pankrotte.

Kas Claimsnetting lõpeb koos koroonast tingitud majanduskriisiga?

Näeme teenustele suurt tulevikku ka pärast kriisi, sest tegutseme piiriüleselt ja lahendame ettevõtete „vereringe“ ehk rahavooga seotud probleeme kõikjal. Naljatamisi öeldakse, firmade kasuminumber on arvamus, sularaha seis kontol aga fakt.

Kuidas teie ise raha teenite ehk palju see ettevõttele maksab?

Claimsnetting.com tasaarvestusteenustega saab aasta lõpuni liituda tasuta ning puudub ka kuutasu. Klient maksab edaspidi vaid teostatud tasaarvestuste pealt 0,5% summast iga osaleja kohta ning nõude loovutuse korral maksab müüja teenustasu 2,5%. Seega jagame me klientidega vastutust ühiselt - kui nemad saavad lahenduse oma probleemile, saame meie tasu probleemi lahendamise eest.

Kas minu lepingud võivad keelata andmete avaldamise?

Claimsnetting.com kasutustingimused lubavad andmete avaldamist Claimsnetting.com keskkonnas, mis tähendab, et kui teie lepingupartner on Claimsnetting.com teenusega liitunud, siis on ta andmete avaldamiseks selge loa andnud. Kui teie lepingupartner ei ole Claimsnetting.com-iga liitunud, siis tuleb lähtuda võlgnikuga sõlmitud lepingust ja lepinguõigusest. Kuid isegi siis, kui leping keelab, saab viivisnõude korral võlausaldaja tugineda VÕS § 111, mis lubab võlausaldajal rikkuda konfidentsiaalsuskohustust, kui võlgnik oma maksekohustust rikub. Arvestada tuleb, et kohtumenetluses ja inkassomenetluses oleks nõuete avaldamine avalikkusele või kolmandale isikule niikuinii vajalik ja vältimatu ning seetõttu pole andmete avaldamise keeld nõuete osas tõsiseltvõetav.

Kel tekkis huvi Claimsnetting.com teenuste vastu, saab rohkem infot kodulehelt www.claimsnetting.com , võttes ühendust [email protected] või helistades numbrile +37253055793

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077