Autor: Optolead OY • 1. märts 2023

Elektrilepingute võrdlemine võib säästa palju raha

Üksnes mõned majapidamised hoiavad oma elektriasjadel hoolikalt silma peal, säästes seeläbi iga kuu raha. Kiirelt kallinenud elektrihind lõi küll Eestis kõvasti laineid, kuid siiski see ei puudutanud kõiki inimesi. Mõningatel inimestel ei olnud sooja ega külma ning endiselt tasuti kõrgeid elektriarveid vana lepingu alusel.

Õnneks leidub ka eestlaseid, kes soovivad oma elektrikulusid vähendada. Tänasel päeval on saadaval head elektri pakkumised ning nende vahel valimiseks saab elektripakette kiirelt ja hõlpsalt võrrelda. Täpselt sama lihtne on ka elektrilepingu lõpetamine ning uue lepingu sõlmimine: seda saab teha otse internetis ilma kodust lahkumata või kartmata elektrikatkestusi.

Kuidas lepingute võrdlemine säästab raha

Esmalt tuleks üle vaadata oma elektritarbimine. Kui see on keskmisest kõrgem, on oluline leida parim võimalik elektripakkumine. Hetkel osutuvad kõige kallimateks fikseeritud hinnaga elektripaketid, millega on küll tagatud südamerahu, ent samas on elektriarve märksa kõrgem. Fikseeritud paketi korral kannab elektrimüüja hinnariski, et hinnakõikumised nö tarbijale kompenseerida. Languse korral teenib elektrimüüja see-eest suuremaid kasumeid.

Universaalteenuse hinna määrab Konkurentsiamet, ehkki hind võib siiski muutuda. Eelkõige on oluline võrrelda oma olemasolevat lepingut ja saadaolevaid lepinguid, et seeläbi teha lõplik otsus.

Suurimad elektritarbijad

Kõigi kodudes on elektriseadmeid, mis kasutavad elektrit isegi siis, kui neid parasjagu ei kasutata. Ooterežiimi kasutamine võib olla käepärane, ent seadmed tarbivad elektrit edasi ning tõstavad elektriarvet tasahilju.

Lisaks sellistele passiivsetele tarbijatele on ka aktiivseid koduseadmeid, nagu külmkapp või põrandaküte. Põrandakütte kasutamine on küll vannitoas õigustatud, ent seda mitte ööpäevaringselt. Võimalusel tuleks koduseadmete tarbimine üle vaadata ja vahetada vanemad seadmed säästlikemate vastu. Algne investeering võib olla suur, aga teenid selle tagasi üpris lühikese ajaga.

Elektrilepingute võrdlemine ei maksa midagi

Tarbijad võivad arvata, et elektrilepingu vahetamine on keeruline protsess, kuid tegelikult võtab see aega vaid mõne minuti. Enne lepingu vahetamist tuleks aga korralikult uurida turul toimuvat, vastasel korral ei pruugi lepinguvahetus olla oluliselt soodne otsus.

Vähemalt paar korda aastas oleks mõistlik uurida elektriturul toimuvat ning veenduda, et parasjagu on kasutusel soodsaim lahendus. Eriti oluline on see majapidamistes, kus elektritarbimine on kõrgem. Vaid mõne lihtsa nupuvajutusega saab säästa kuus mitukümmend eurot, mis aasta lõikes võib tähendada sadu eurosid.

Millal lepingut vahetada?

Elektrilepingu vahetamiseks ei ole täiuslikku aega, kuna elektri hind muutub pidevalt. Õige aeg lepingu vahetamiseks on siis, kui sinu praegune elektripakett on oluliselt kallim teistest pakkumistest. Viimasel ajal on näiteks fikseeritud hinnaga elektripaketid olnud kõige kallimad, seega tasuks pakett vahetada universaalteenuse või börsipaketi vastu (ehkki sedasi kaotad igakuise hinnakindluse).

Lepingu vahetamiseks tuleb valida uus elektrimüüja ning teavitada vana müüjat vähemalt 30 päeva. Isegi, kui leping peaks katkema poole kuu pealt, pole elektrikatkestust vaja karta - elektriühendus tagatakse alati üldhinna alusel. Uue kuu algusest hakkab kehtima uus leping, mis toob loodetavasti ka soodsama hinna.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077