Autor: Finantsuudised.ee • 16. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartumaa väikeettevõtted innovatiivseimad

Kõige suuremad innovatsiooni- ja arendustegevuste plaanid on Tartumaa VKEdel.
Foto: pixabay.com
Tartumaa väikestel ja keskmise suurusega ettevõtetel on Eesti keskmise näitajaga võrreldes kõige suuremad innovatsiooni- ja arendustegevuste plaanid, näitavad SEB uuringu „Baltimaade ettevõtlusbaromeeter“ tulemused.

„Tartumaa väikeettevõtted jäävad silma aktiivsusega toodete või teenuste arendamisel, töötajate koolitamisel, ärimudeli muutmisel või teistes arendustegevustes – 70% VKEdest on võtnud need tänavuseks aastaks plaani, samas kui uuringu põhjal on Eesti keskmine 64%,“ ütles SEB jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Ainar Leppänen, kelle sõnul peab 34% Tartumaa ettevõtteid kõige olulisemaks innovaatiliseks tegevuseks toodete või teenuste arendamist.

Uuringu kohaselt on 13% Tartumaa VKEdest optimistid ehk nad ootavad sel aastal üle 15% ulatuvat käibekasvu ja pessimiste ehk käibelangust prognoosivaid ettevõtteid on veidi alla kolmandiku. Kõige rohkem on Tartumaal optimiste hariduse ning info ja side sektorites (25%). Seevastu veo ja laonduse sektoris on käibekasvu optimistide osakaal madal (8%), kuid mõõdukaid optimiste on 84% sektori vastajatest.

Üle 30 000 euro suuruseid investeeringuid kavandab 16% Tartumaa ettevõtetest, mis on täpselt samal tasemel Jõgeva, Järva, Lääne-Viru, Pärnu ja Viljandi maakonnaga, ning on ka Eesti üks tugevaim näitaja. Tartumaal kavandab investeeringuid 83% VKEdest, mis on Eesti keskmisest (78%) parem näitaja.

Tartumaa VKEdest kavatseb 17% minna uutele turgudele või laieneda olemasolevatel, mis on Eesti keskmisest (24%) märgatavalt väiksem. Uuringu kohaselt plaanib 83% maakonna väikeettevõtetest keskenduda siiski kohalikule turule.

Töötajaid kavatseb juurde võtta 15% Tartumaa ettevõtetest, samas kui Jõgeva, Järva ja Lääne-Viru VKEdest on see plaan 18%. Töötajate arv jääb üldiselt stabiilseks, sest muutusi ei kavanda 82% vastajatest. Personali vähenemist prognoosib vaid 3% Tartumaa VKEdest. Tartumaal kavatsevad personali kõige aktiivsemalt suurendada haridus-, tervishoiu ja sotsiaalhoolekande ning veo ja laonduse sektorid (25% prognoosib töötajate arvu kasvu), kuid teisalt näeb 25% majutus- ja toitlustussektori ettevõtetest töötajate arvu vähenemist.

Uuringus osales 236 Tartumaa ettevõtet.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077