30. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta finantsjuht: LHV üllatab sel aastal veel kindlasti!

Aasta mõjukaim, LHV finantsjuht Meelis Paakspuu.
Foto: Urmas Kamdron
Meelis Paakspuu on LHVs finantsjuhina töötanud vaid poolteist aastat, kuid selle ajaga saanud hakkama teoga, millega saavad hoobelda vaid väga vähesed Eesti finantsjuhid - möödunud aastal viis ta panga edukalt börsile.

Kui Meelis Paakspuu parima finantsjuhi konkursi finaali jõudis, andis ta mõista, et tegelikult olid kolleegid juba enne teda suure töö ära teinud. „Selles mõttes tuli võit üllatusena, et juba nominatsioon ise oli üllatus,“ tunnistas LHV finantsjuht Paakspuu. „Jah, LHV-l oli sel aastal supertootlus, aga siin oli ka teisi väga häid kandidaate,“ jäi ta tagasihoidlikuks.

Järgneb intervjuu Meelis Paakspuuga.

Teil oli võimalus finantsjuhina ettevõte börsile viia. Kas börs on finantsjuhi nii-öelda Püha Graal?

Nagu ma juba ütlesin, siis mina üksi LHVd börsile ei viinud – börsileminekuga tegeldi enne mind aastaid ning ma tegin nii-öelda lõpuosa. Aga ega ei ole väga palju selliseid suuri asju. Börsile minek on ühe ettevõtte jaoks üks tipphetki – teisi nii säravaid tegevusi naljalt ei ole. Järgmine, mis sellise emotsiooni annaks, oleks näiteks mõne ettevõtte ülevõtmine.Mis tunnustusse puutub, siis Eesti mõistes väga palju teisi autasusid finantsjuhile pole, teistes riikides ehk küll.LHV-l on oma võlakiri, oma aktsia ja sel aastal ka väga head majandustulemused – kuhu siit edasi liikuda annab?Kui vaadata LHV turuosa, siis see on 3–4% – olenevalt sellest, kas vaatame hoiuseid või mõnd muud segmenti. Väikseid mõtteid on, kuhumaale võiks kas või LHV börsi kapitaliseerimisega jõuda, aga paljude asjade puhul on tegu kaugete unistustega, millest on vara rääkida.Kas LHVlt on ka sel aastal üllatusi oodata?Päris kindlasti üllatame! Me poleks muidu LHV. Vaatame uutesse äridesse, proovime kõik järele – see on meie ärimudelisse sisse kirjutatud. Aga veel ei saa täpsemalt öelda.Kas on ka mingi asi, mille katsetamise puhul LHV risti ette lööb?No me oleme krediidiasutus ja varahaldusasutus, see tähendab, et meil on õiguslikud piirangud peal. On koht, kuhu me sisse ei lähe, need on SMS-laenu tüüpi ärid. Aga muidu küll – kui näeme, et tegu on hea asjaga, siis miks mitte proovida?Mainisite auhinna kättesaamisel, et teile tuleb iga päev 100 lehekülge regulatsioone. Kuidas te sellega toime tulete?Meil on juriidiline osakond ja eks iga asja puhul tuleb vaadata, kelle vastutusalasse see jääb. See siis töötab selle läbi. Kahjuks tuleb sel ja järgmisel aastal palju uusi asju, mis muudavad ka finantsmaaailma. Eelkõige võivad need muuta kasumiaruandeid.On teil finantsjuhina veel eesmärke, mille poole püüelda?Neid on palju! LHVga tahaks tublisti kasvada. Nii Eesti turul kui ka vaadata, kuhu meie kliendid liiguvad. Olla innovatiivne. LHV on täna maailma mõistes nii väike pank, et suured turud pole meile veel avatud. Aga me tahaksime teha LHVst midagi suurt.

Kas Eesti ettevõtetel tasub börsile tulla?

Meelis Paakspuu on veendunud, et muidugi tasub. Riigiettevõtetega on tema sõnul natuke teine lugu: seal saaks näiteks väiksema osa börsile tuua. Aga börsile minek on ettevõttele ainus võimalus, et arengut kiirendada, leiab ta. Loomulikult tuleb investeerida ning lisaks on ka avalikustamise nõue, aga seda ei tasu tema sõnul karta.

Börsileminek on suur töö, aga boonusena saavad juhid selle käigus oma ettevõttest teada asju, mida varem ei teadnud – see on kahtlemata positiivne. „Ma saan LHV börsilemineku puhul vaadata ainult viimast veerandit, teised ¾ saan hinnata tahavaatepeeglist. Tööd on palju, kuid see pole võimatu. Kui teha aruanded korralikult ära, kui teha selge plaan, siis on täiesti võimalik Eestis ettevõte aasta-pooleteisega börsile viia.“

 

Loe pikemalt Äripäevast.

Autor: Liina Laks, Äripäev

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077