16. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangad võiksid bitcoini tagatisel laenu anda?

Foto: shutterstock.com
Krüptomündi abil rikkaks saanud inimesed tahavad õige pea oma varakust nautima hakata – osta maju, autosid, ehteid, jahte ning peent kunsti. Seetõttu sahistatakse finantsmaailmas, et ehk hakkavad pangad õige pea andma laenu bitcoini tagatisel.

Pole just ülemäära palju neid inimesi, kes ostsid bitcoini siis, kui see ei maksnud sisuliselt midagi, ja hoiavad krüptoraha oma portfellis tänini. Krüptomündi hind jääb praegu pea 17 tuhande dollari juurde, mis omakorda tähendab, et bitcoini koguväärtus on umbes 300 miljardit dollarit.

Kõige selle juures on märkimisväärne, et umbes 40% bitcoinidest kuulub ligikaudu 1000 kasutajale. Kogu bitcoini võidukäik tähendab omakorda, et maailma on tekkinud juurde omajagu miljonäre, kes tahaksid õige pea oma rikkust ka nii-öelda füüsilisel kujul näha – tähendagu see siis näiteks maja-, korteri- või autoostu.

Bitcoini jumalaks nimetatud Roger Ver on öelnud, et tema tahaks hea meelega kasutada võimalust võtta laenu bitcoini tagatisel, ent vastav teenus pole seni tema teele sattunud. Veri krüptorahaportfell on teadaolevalt üks suuremaid.

AQR Capital Managementi endine tegevdirektor Aaron Brown on öelnud, et pangad võiksid huvi tunda bitcoini tagatisel laenu andmise vastu. „Ma näen, et tegu on tööstusega, mis oleks väärt kümneid miljardeid dollareid,” kommenteeris ta Bloombergile.

Kuigi seesugune mõte võiks tunduda sümpaatne, pole keeruline leida ka vastuargumente. Bitcoini hind on äärmiselt volatiilne. Seetõttu on keeruline selgeks teha, mis tingimustel laenu üldse peaks andma.

Tegelikult laene bitcoini tagatisel juba ka pakutakse. Loe sellest lähemalt siit.

Autor: Pille Ivask, Äripäev

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077