24. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ettevõte loob kihlveocoini

Kihlveoplatvorm loodetakse valmis saada tänavu suvel Venemaal toimuva jalgpalli MMi ajaks.
Foto: shutterstock.com
Krüptomüntide esmapakkumine on saanud rahakaasamise vormina ülipopulaarseks ja seda on aina enam hakanud kasutama ka Eesti ettevõtted. Eile teatas verivärske Eestis registreeritud ettevõte Better Betting SA, et soovib samuti ICOga õnne proovida ja kaasata kuni 30 miljonit dollarit.

Tegu on 2017. aasta novembris loodud firmaga, mille peamine valdkond on Äripäeva infopanga andmetel programmeerimine. Tallinnas Rotermanni kvartalis asuvat firmat juhib 54aastane Adriaan Arthur Brink, kaaslooja on David Vanrenen.

Ettevõtte tutvustusest selgub, et firma plaanib pakkuda kihlveosüsteemi, mis töötaks põhimõttel „inimeselt inimesele“ ning oleks „tõendatult õiglane ja lõhkumatu“. Samuti lubatakse juurdepääsu teistele mängukeskkondadele, mis on muude riikide jurisdiktsiooni all. Kasutaja jaoks tuuakse võimaliku rosinana välja, et süsteem aitaks kihlveohuvilised „suurematele turgudele, kus saab suurematele panustele mängida“.

Ettevõtte koduleheküljel öeldakse, et finantseerimiseesmärk on 30 miljonit dollarit, kuid koguda loodetakse vähemalt 2 miljonit dollarit. Toode ise peaks eelduste kohaselt valmima tänavu suveks, kui toimuvad jalgpalli maailmameistrivõistlused Venemaal. Krüptomünt on kõikide ICO-traditsioonide kohaselt plaanis viia populaarsematele kauplemisplatvormidele.

Better Betting on vaid üks Eestis registreeritud firmade pikas reas, mis krüptomüntide plahvatuslikku populaarsust ära kasutab. Hiljuti teatas mullu septembris loodud CrowdCoinage OÜ ICOst, millega loodetakse koguda raha „läbipaistva ja kasutajasõbraliku operatsioonisüsteemi loomiseks, mis lahendaks ICO-pettuse probleemi ja kindlustaks, et raha kasutataks sihtotstarbeliselt“. Sealjuures on ettevõtte loojal Peep Paumil plaan siduda ICO-keskkond Eesti e-residentsusega.

See on vaid väike osa viimasel ajal tehtud ICOdest. Näiteks Zonto OÜ kogus oma kodulehekülje andmetel investoritelt mullu oktoobris 6,1 miljonit dollarit, Exscudo OÜ 5,3 miljonit, ETH Lend, mille krüptomünt on registreeritud ka coinmarketcap.com-is, tõstis 2 miljonit dollarit. Coinmarketcap on ettevõtte tuleviku suhtes optimistlik ja hindab Lendi turuväärtuse 150 miljonile eurole. Crowdwiz OÜ-l, mis lubab detsentraliseeritud investeerimist, on token'ite müük alles pooleli, kuid praegu on veebilehe andmetel investoritelt kogutud üle 6 miljoni dollari.

Allikas: Äripäev

Autor: Liina Laks, Äripäev

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077