Autor: Urmo Andressoo • 10. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased ehitavad maailma juhtivaimat krüptopanka

Change'i asutaja ja juht Kristjan Kangro.
Foto: Andras Kralla
Singapurist tagasi Eestisse kolinud noorte eestlaste rajatud alternatiivpank Change kaasas oktoobris ICOga 17,5 miljonit dollarit ja on sihiks võtnud tõusta viie aasta pärast üheks maailma juhtivaks pangaks.

Alles paari kuu eest peakontori Aasiast Tallinnasse ümber kolinud idufirma on mõne nädalaga juurde palganud 20 töötajat. Kui varem oli panga asutaja Kristjan Kangro ja tema mõttekaaslaste plaan rajada planeedi teisele poolele täielikult digitaalne mobiilipank, siis tänaseks on muutunud nii laev kui ka selle kurss.

Krüptoraha turuplatsidel kaupleva osakuga Change’i rajatav „uue ajastu pank“ on Kangro sõnul tööle meelitanud kohaliku IT-sektori helgeimaid päid. „Skype’i põhituumik koosnes parimatest IT-arendajatest. TransferWise’i tuumik Skype’i endistest töötajatest. Change’i tuumikus töötavad omakorda TransferWise’i endised töötajad. Teatepulk kandub edasi,“ illustreeris Kangro.

 

Äripäev käis noore panga noore asutajaga vestlemas, mida täpselt teha plaanitakse, miks saab tema arvates kümne miljoni dollariga maailma tipp-panka rajada ning mis tunne on, kui tuhanded inimesed (sealhulgas DHLi endine juht) loetud tundide jooksul sinu äriplaani miljoneid dollareid investeerivad.

Mullu septembris ütlesite, et plaan on luua Kagu-Aasias Hansapank 2.0 ning teha seda mobiiliäpina. Mis on muutunud?

Nüüd on eesmärk luua 3.0. Varem tahtsime ehitada digitaalpanka, millel pole kontoreid. Tänaseks oleme aru saanud, et tõeline finantsinnovatsioon peitub plokiahelas. See ongi põhiline kontseptsiooninihe – ehitada pank üles lisaks FIAT-valuutale (keskpankade trükitavale rahale – toim) ka krüptorahadele.

Muutunud on ka viis, kuidas raha kaasame. Me ei tõstnud raha riskikapitalifirmadelt, vaid 5600 inimeselt üle maailma. Oleme TransferWise’i ja Agrello järel kolmas eelmisel aastal enim raha tõstnud tehnoloogiafirma Eestis. Samuti oleme nüüdseks aru saanud, et Euroopa Liidu ühtne finantsregulatsioon on meile kui nii-öelda alternatiivpanganduse tootele väga atraktiivne. Aasia kontor jääb meil endiselt käiku.

 

Kristjan Kangrot saab kuulata 17. veebruaril toimuval krüptoraha konverentsil.

Tutvu kavaga ja registreeri siin.

Kas ICO läks ludinal või oli ka keerulisi hetki?

Kõige raskem ICO juures oli infovahetus ja flirtimine tuhandete inimestega üle maailma. Ei olnud nii, et lähed riskikapitalifirma juurde, räägid ühe inimesega ja vastad tema küsimustele.

Enne ICO algust oli huvi eriti terav ja kogu tiim vastas 24/7 küsimustele. Magasime token sale’i ajal paar tundi ööpäevas. Mängisin kunagi Eesti noortekoondises käsipalli. Kui token'ite müük algas ja nägime, kuidas miljonite kaupa raha tuleb, siis sellist adrenaliini ma varem kogenud ei ole. 75% rahast tuli tundidega.

Kas teil oli seatud kindel summa, mida lootsite kokku saada?

Meil oli summa, millest me ei tahtnud üle tõsta – ca viis korda sama palju kui saime. Arvutasime välja, et selline pank, mida tahame luua, vajab 5-10 miljonit dollarit. Nii-öelda üle jääva 7,5 miljoni eest ehitame tiimi veel tugevamaks ning saame inimestele ka natuke karjuda, et tulge ja vaadake, kui hea toode meil on.

Ütlesite CNBC otse-eetris, et kui krüptorahaturg samas tempos kasvab, olete viie aasta pärast maailma juhtivate pankade seas.

Ma kinnitan seda. Kui kasv jätkub, on see saavutatav. Oleme juba praegu koos TenXi ja Monacoga üks juhtivaid krüptopankasid maailmas. Investorid investeerisidki meisse seetõttu, et nad uskusid, et suudame valitud strateegiat ellu viia.

Viis aastat on krüptomaailmas meeletu pikk aeg. Kui krüptorahade turumaht taevasse lendab, võtavad regulaatorid sektori sihikule. Millised on teie arvates krüptosfääri peamised ohud?

Kindlasti võib korrektsioon tulla ja ma arvan, et tulebki. Siiski usun, et krüptorahade turumaht jääb veel selgelt alla turupotentsiaalile. Paraku aga näen, et kõik krüptoinvestorid ei saa sellest aru. Siiski, bitcoin on mitu korda kokku kukkunud ja tagasi tulnud. Suured pangad kukkusid 2009. aastal kokku ja tulid tagasi. Arvan, et tugevad firmad leiavad alati viisi, kuidas elus püsida. Üks põhjus, miks me traditsioonilisi pangateenuseid pakume, on krüptovaluuta riski maandamine. Me ei pane kõiki munasid ühte korvi.

 

Loe pikemalt Äripäevast.

ICOinitial coin offering ehk plokiahela tehnoloogial põhinev rahastamismudel, mis sarnaneb „osakuemissiooniga“.

Ostes kas krüptoraha või FIAT-valuuta eest ICOt korraldava idufirma token'eid ehk osalust tunnistavaid tõendeid, saavad investorid nendega krüptoraha turuplatsidel kaubelda, seeläbi ettevõtte edu või ebaedu peale panustades.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077