Autor: Finantsuudised.ee • 23. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tippjuhtide rekordiline optimism, aga kuhu edasi?

Foto: shutterstock.com
23. jaanuaril algas Davosis järjekordne Maailma Majandusfoorum, mille eelõhtul esitles konsultatsiooni- ja audiitorfirma PwC juba 21. korda uuringut maailma tippjuhtide tulevikuväljavaadetest majandusarengutes (PwC 21st Annual Global CEO Survey).

Tippjuhtide usk maailmamajanduse kasvu on rekordiliselt kõrge

Rekordilised 57% küsitluses osalenud tippjuhtidest uskus, et maailmamajanduse kasv eeloleva 12 kuu jooksul kiireneb – seda on kaks korda rohkem mulluse uuringuga (29%) võrreldes ja ligi neli korda rohkem (15%) kui 2012. aastal.

36% vastanuist uskus, et maailmamajanduse kasv püsib tänasel tasemel ja 5% arvas, et kasvukiirus langeb. Optimistide hulk Põhja-Ameerika tippjuhtide seas suurenes aastaga 26%-lt 63%-ni, Lääne-Euroopas 31%-lt 58%-ni ning Kesk- ja Ida-Euroopas 28%-lt 45%-ni.

Ettevõtjate optimismi hoiab ülal toorainete maailmaturuhindade stabiliseerumine, USA majanduse bravuurikas uus enesekindlus, euroala hea taastumine ja märkimisväärsete kriiside puudumine.

Usk omaenda ettevõtte kasvuperspektiivi mullusel tasemel

Võrreldes hüppelise optimismipuhanguga maailmamajanduse vastu, on tippjuhtide enesekindluse muutus omaenda ettevõtte kasvuperspektiivi kohta oluliselt tagasihoidlikum. Oma ettevõtte käibe kasvus 12 kuu jooksul „tugevalt veendunud“ tippjuhtide suhtarv muutus vaid mõne protsendipunkti võrra, tõustes 40%-lt 42%-ni. Ärivaldkondadest on optimistlikuimad tehnoloogiasektori, äriteenuste ja ravimitööstuse tippjuhid.

Piirkondlikult on väike langus aset leidnud Lääne-Euroopa ja Lähis-Ida tippjuhtide seas ning pisike tõus Aasias ning Kesk- ja Ida-Euroopas. Seevastu Põhja-Ameerikas kasvas oma ettevõtte kasvus tugevalt veendunud tippjuhtide arv suisa hüppeliselt, mulluselt 39%-lt 53%-ni.

Olulisim kasvuturg maailma ettevõtete jaoks ülekaalukalt USA, vahe Hiinaga kasvab

Vastates küsimusele, millised kolm välisriiki on ettevõtte kasvu seisukohalt eeloleva aasta jooksul kõige olulisemad, nimetas 46% tippjuhtidest USA-d, 33% Hiinat, 20% Saksamaad ja 15% Suurbritanniat. Teiste riikide osakaal jääb juba suurusjärgu võrra väiksemaks: India 9%, Jaapan 8%, Prantsusmaa ja Brasiilia 7% jne.

Kui Hiinat on viiel viimasel aastal kolme olulisema kasvuturu seas nimetanud stabiilselt kolmandik (31%–34%) vastanuist, siis USA osatähtsus on selles aspektis aasta-aastalt kasvanud. 2013. aastal oli USA kolme olulisima kasvuturu seas vaid 23% vastanute jaoks, Hiinast mööduti 2015. aastal (38%) ja sealt alates on vahe USA kasuks iga aastaga suurenenud.

Muremõtteid tuleb juurde

Väikese, ent märkimisväärse languse tegi aastaga läbi tippjuhtide arv, kes on tugevalt veendunud oma ettevõtte käibe kasvus kolme aasta perspektiivis (mullu 51%, tänavu 45%).

Hinnates oma äritegevust ähvardavaid riske, pidas 42% tippjuhtidest äärmiselt murettekitavaks valitsustepoolset (äri- ja majanduskeskkonna) ülereguleerimist, 41% terroriohtu, 40% geopoliitilist ebakindlust ja 40% küberriske. Kolme viimatinimetatu vastu on ettevõtjate riskitundlikkus mullusega võrreldes väga suurel määral tõusnud: geopoliitika 9, küberriskide 16 ja terroriohu suhtes 21 protsendipunkti võrra.

Lääne-Euroopa tippjuhid näevad suurimat ärikeskkona riski populismis (äärmiselt murettekitav 42% jaoks vastanuist), järgnevad ülereguleerimine (35%), geopoliitiline ebakindlus (34%) ja küberriskid (33%). Kesk- ja Ida-Euroopas nagu ka Aasias on enam kui poolte tippjuhtide jaoks (vastavalt 51% ja 52%) äärmiselt murettekitav kvalifitseeritud tööjõu kättesaadavus, Põhja-Ameerikas seevastu küberriskid (53%).

Globaliseerumine on saanud tagurpidikäigu

Tänavuses tippjuhtide uuringus pühendati tähelepanu ka üleilmastumise trendidele. Ehkki tehnoloogia areng ja globaliseeruv äritegevus tirivad maailma jätkuvalt ühtsuse ja ühetaolisuse suunas, on tippjuhtide hinnangul vastupidiseid suundumusi rohkem ja need on täna tugevamad.

Näiteks arvas vaid 16% küsitletuist, et maailm on täna suundumas ühtsete väärtushinnangute suunas, ja 23% küsitletuist, et üleilmse ühisturu poole. Rahvuslike-riiklike huvide esikohale seadmist rahvusvaheliste kokkulepete asemel tajub kasvava suundumusena 65% tippjuhtidest.

PwC 21st Annual Global CEO Survey viidi läbi 2017. aasta lõpul 85 riigi 1293 ettevõtte tippjuhi seas. 

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077