8. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pikaajaliselt pakkus positiivset tootlust üle poole IPOdest

Foto: shutterstock.com
Ajavahemikus 2011–2017 alustasid NASDAQ Baltic ja Nordic aktsiaturul kauplemist 149 ettevõtet, kellest 1 Tallinna, 1 Riia, 2 Vilniuse, 22 Helsingi, 9 Kopenhaageni, 104 Stockholmi ja 10 Islandi börsil, kirjutab Karin Märjamaa TTÜs kaitstud lõputöös „Aktsiate esmaemissiooni ehk IPO-de tulususe analüüs Nasdaq OMX Baltic ja Nasdaq OMX Nordic aktsiaturul aastatel 2011–2017“.

Märjamaa sõnul osutus parima lühiajalise tootlusega IPOks Dedicare, mille seitsme esimese päeva tootlus oli 56,25% ja pikaajalise tootlusega IPOks MedCap 1168,37%ga. Kogu vaadeldava aja jooksul olid positiivse lühiajalise tootlusega 69 IPOt ja pikaajalise tootlusega 87 IPOt.

Tegevusala ja tootlikkuse seost uurides jõudis Märjamaa järeldusele, et lühiajaliselt eksisteerib turu keskmisest suurem edukus tarbeteenuste (56%) ning tööstuse (59%) sektoris. Pikaajaliselt on turu keskmisest suurem edukus finants- (79%) ja tehnoloogiavaldkonnas (69%). „Investoril tuleks hoiduda pealtnäha ahvatlevast tervishoiusektorist, kus eksisteerib potentsiaal kaotada rohkem kui võita,“ lisab Märjamaa.

Lühiajaline tootlus kujutas endast IPO-järgset esimest seitset päeva: arvutustes kasutati noteerimise kuupäeva alghinda ja seitsmenda päeva sulgemishinda. Lühiajalise tootluse arvutas autor järgmiselt: lahutas seitsmenda päeva sulgemishinnast noteerimise kuupäeva alghinna ja jagas vahe noteerimise kuupäeva alghinnaga.

Pikaajaline tootlus väljendab kogu vaatlusaluse aja tootlust. Arvutustes kasutati noteerimise kuupäeva alghinda ja lõppkuupäeva (30.11.2017) sulgemishinda. Pikaajalise tootluse arvutas autor järgmiselt: lahutas lõppkuupäeva sulgemishinnast noteerimise kuupäeva alghinna ja jagas vahe noteerimise kuupäeva alghinnaga.

Lühiajaliselt eksisteerib turu keskmisest suurem edukus tarbeteenuste ja tööstuse sektoris. Pikaajaliselt on turu keskmisest suurem edukus finants- ja tehnoloogiavaldkonnas.

Dedicare’i tegevusala on meditsiinilise personali värbamine ning vanuritele ja puudega inimestele teenuste pakkumine. Börsile tuli ettevõte 4. mail 2011 IPO alghinnaga 1,6 eurot. Firma lühiajaline tootlus investorile oli 56,25% ja pikaajaline tootlus 30. novembri 2017 lõppkuupäevaga 464,04%.

MedCapi tegevusala on varahaldus. Börsile tuli ettevõte 25. veebruaril 2016 IPO alghinnaga 0,31 eurot. Firma lühiajaline tootlus investorile oli –4,15% ja pikaajaline tootlus 30. novembri 2017 lõppkuupäevaga 1168,37%.

Karin Märjamaa lõputöö saab alla laadida siit.

Karin Märjamaa: „Investoril tuleks hoiduda pealtnäha ahvatlevast tervishoiusektorist, kus eksisteerib potentsiaal kaotada rohkem kui võita.“

Foto: Karin Märjamaa arvutused, koostatud NASDAQi statistika alusel

Lühi- ja pikaajaliselt positiivse tootlusega IPO-ettevõtete tegevusalad

Artikkel ilmus Finantsjuhtimise Infolehes.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077