Autor: Finantsuudised.ee • 11. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tööstusele otsiti uusi ärimudeleid

EASi ja Teaduspargi Tehnopol korraldatud Targa Tööstuse ideepäeval pakuti välja mitmeid põnevaid ideid, kuidas Eesti tööstust digitaliseerida ning selle kaudu uute tulutoovate ärimudeliteni jõuda.
Targa Tööstuse ideepäeva võitjad
Foto: erakogu

Päeva parimaks ideeks valis žürii Fractory, kelle lahendus võimaldab metallitööstuse valdkonnas leida ettevõtetel sekunditega hinna metallitoodete painutusprotsessi jaoks.

Teaduspargi Tehnopol arendusjuhi Kadi Villersi sõnul töötasid rahvusvahelised meeskonnad põnevate ideede kallal, kuidas erinevad ärimudelid aitaksid Eesti tööstustel suuremat tulu teenida ning põnevaid uusi tooteid ja teenuseid turule tuua.

„Tänase päeva põhjal võin julgelt öelda, et edumeelsed Eesti tööstusettevõtted otsivad aktiivselt uusi võimalusi, et saavutada või säilitada konkurentsieelist ja ootan juba põnevusega, et meeskonnad oma ideed juba sel sügisel toimuval targa tööstuse häkatonil ka reaalseteks prototüüpideks arendavad,“ oli Villers lootusrikas.

„Eesti ettevõtted toodavad juba praegu väga kvaliteetseid tooteid, kuid neid edasi arendades ja digitaliseerides saab pakkuda kliendile veelgi suuremat väärtust. Näiteks kui ühendada füüsiline toode internetiga ja pakkuda kliendile kuupõhist paketti koos toote täisteenusega, on ettevõttel võimalik muuta oma ärimudelit ja teenida suuremat tulu. Selleks, et meie ettevõtetel oleks võimalik pakkuda suure lisandväärtusega tooteid ja teenuseid ei tule mitte ainult muutustega kaasa käia, vaid ette rebida, katsetada ja kastist välja mõelda. Targa tööstuse ideepäev pakkus selleks head võimalust,“ võttis EASi ettevõtluse keskuse juht Tanel Rebane ürituse kokku.

Ideepäeval osales tööstuse, IT ja teiste valdkondade esindajaid Eestist, Saksamaalt, Hispaaniast ja Ameerikast.

Ülevaade ideedest ja meeskondadest

Innovation Barcelona

Testkeskus väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele, kellele pakutakse digitaalset platvormi, et ühendada erinevaid projekti partnereid otse tarbijatega. Eesmärk on tuua ühte uurimiskeskusesse kokku nii uuringud, testimine, disain, tootmine kui ka toodete turule aitamine.

Roman Tavast

Eesmärk on lihtsustada lihtsamate rinnanõelade tellimise ja disainimise protsessi, et vähendada klienditeenindusele kuuluvat aega ja kulu.

Laava Tech

Suurte kasvuhoonete valgustuslahendused ei ole täna automaatsed ja digitaliseeritud. Laava Tech pakub suurtootjatele nutikaid lambisüsteeme koos tarkvaralahenduse ja andmebaasiga, mis tagab, et kasvavad taimed saavad piisavalt valgust.

Eziil Production Intelligence

Arendab online ostukeskkonda tootmise tooraine ülejääkide edasimüümiseks. Täna võtavad kasutult seisvad tootmise tooraine ülejäägid laoruumi ja tekitavad lisakulu. Samas võib teises toomises olla just seda toorainet kiirelt vaja ja tavapärane tooraine tellimine ei ületa tellimise miinimumkogust või on tarneaeg liiga pikk.

Difi:Net

Arendab ärimudelit, kus suurtes ärimajades aitab vastuvõturobot inimestel leida õiget kohtumiskohta.

FoPo

Loob süsteemi, mis võimaldab klientidel virtuaalselt jälgida tellitud toote teekonda, et tõsta pika tarneajaga toodete klientide rahulolu.

Digital Twin

Arendab tarkvara tööstusele, et tuvastada tootmisvigu ja ühendada tooraine tarneaegasid tootmise planeerimisega.

Fractory

Platvorm automatiseerib inseneride ja tootjate vahelise suhtluse, vähendades seeläbi inseneride ajakulu ja võimaldab valida parema hinna või kiirema tarneaja.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077