Autor: Finantsuudised.ee • 20. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Redgate Capitali vestlusring: uus valitsus peab rohkem riigiettevõtteid börsile tooma

Eesti Rahvusringhäälingus toimunud Redgate Capitali vestlusringis „165 päeva valimisteni: mis saab Eesti kapitaliturust pärast uue valitsuse ametisse astumist?“ osalenute hinnangul peab 2018. aastal ametisse astuv valitsus riigiettevõtted nagu Omniva või Eesti Energia börsile tooma.
Vasakult Pocopay kaasasutaja Indrek Neivelt, Inbanki nõukogu esimees Priit Põldoja, Swedbanki investeerimisfondide juht Kristjan Tamla, Eesti Panga asepresident Madis Müller, SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel ja vestlusringi juhtis Redgate Capitali partner Aare Tammemäe.
Foto: Valeria Kiisk

SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel meenutas, et kui Hansapank Tallinna börsil noteeritud oli, siis tänu Hansapanga olemasolule tekkis paljudel rahvusvahelistel investoritel huvi investeerida ka teistesse Eesti ettevõtetesse.

Inbanki nõukogu esimees Priit Põldoja vastas seepeale, et talle helistas Londonist kaks rahvusvahelist investorit just pärast Tallinna Sadama börsile tulemist. „Nad tundsid huvi Inbanki vastu. Kui Tallinna Sadam poleks börsile sisenenud, siis arvan, et seda huvi poleks olnud, kuna oleme veel liiga väikesed,“ rääkis ta.

Nii Põldoja kui ka Eesti Panga asepresident Madis Müller leidsid, et enamikel Eesti ettevõtetel pole täna kapitali kättesaadavusega probleeme, kuid keskmise suurusega ettevõtete juhid peaksid mõtlema rohkem omakapitali investeeringute kaasamisele ja selleks julgemalt investeerimispankade ustele koputama.

Kõlama jäid allpool olevad soovitused koalitsioonivalitsust luua soovivale erakonnale.

•Tuua rohkem riigiettevõtteid börsile, mis parandaks lisaks kapitaliturgude arendamisele ka riigiettevõtete juhtimist ja läbipaistvust.

•Pensionifondide süsteem kui investeeringuid soodustav mehhanism on vajalik ja seda ei tohi mingil juhul lammutada.

•Riik peab kujundama Eesti seadusandluse selliseks, et kohalikud iduettevõtted hoiaksid oma peakontorid Eestis ka pärast välisinvestori kaasamist. Selleks peab vastav juriidiline raamistik olema lihtne ja selge ka välisinvestori jaoks. Kaaluda võiks vastava seadusandluse kohandamist mõne teise suurema riigi vastava juriidilise raamistiku sarnaseks, et rahvusvahelised investorid end meie keskkonnas kindlalt tunneks.

•Riik peaks soodustama uute erakapitali investeerimisfondide teket, mis parandaks kapitali kättesaadavust keskmise suurusega küpsetele ettevõtetele ning hilisema kasvufaasi idufirmadele.

•Ühisrahastust peaks muutma reguleeritumaks, minimaalselt peab vahendaja olema kohustatud riskid selgelt välja tooma. Samas ei tohi ühisrahastuse reguleerimisega minna liiale. See peab jääma lihtsaks ja selgeks ning investor peab endiselt saama riske võtta.

•Euroopa Liidu toetuste vähenemise kontekstis peab riik leidma lahenduse, kuidas kaasata Eesti pensionifondide kapitali kohalike infrastruktuuri projektide tarbeks; sealjuures on oluline komponent seadusandluse pikaajaline stabiilsus, mis aitaks kaasa pensionifondide investeerimisjulgusele.

Vestlusringis osalesid SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel, Pocopay kaasasutaja Indrek Neivelt, Eesti Panga asepresident Madis Müller, Inbanki nõukogu esimees Priit Põldoja ja Swedbanki investeerimisfondide juht Kristjan Tamla. Vestlusringi juhtis Redgate Capitali partner Aare Tammemäe.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077