17. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-arvete ajastu algab tuleval aastal

Berliinis toimunud Exchange Summitil, suurimal e-arvete teenustega seotud konverentsil, oli seekord peateema avaliku sektoriga e-arveldamine, mis saab kohustuslikuks järgmise aasta aprillis.
Andres Lilleste
Foto: erakogu

Exchange Summit 2018 arutelud põhinesid Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu direktiivil nr 2014/55/EL, mis kohustab avaliku sektori hankijaid võtma vastu ja masintöötlema e-arveid. Selle direktiivi järgi peab avalik sektor Euroopa Liidu riikides olema 2019. aasta aprillist valmis vastu võtma e-arveid. Direktiivist lähtuvalt on ELis kehtestatud ka uus e-arve standard, mis on kõikidele riikidele „kohustus“. Kui ELi standard ei sobi mõnele riigile, siis on õigus teha riigipõhine CIUS (ingl core invoice usage specification). Ehk ELi e-arve kohandus kohalikule majanduskeskkonnale. CIUS on avalik dokument, et teisest riigist pärit tehingupartner teaks oma arvet kohandada vastuvõtva riigi nõuetega. Paljud riigid on seda võimalust kasutanud. Meile lähim CIUS on Soomes. Ka Eestis analüüsitakse oma CIUSi loomise vajadust ja sisu.

Konverentsil räägiti eri maade valmisolekust ja ettevõtete teadlikkusest e-arvete saatmisel avalikule sektorile (B2G e-arve – business to government). Eesti organisatsioonid on enamasti juba kursis saabuva uue ajastuga, kuid sisuline mõju ja tegevused alles jõuavad finantsala inimeste teadvusse. Ettevõtetele ei panda direktiiviga kohustust e-arveid edastada, aga kasutades e-arvete operaatorit, kel on ligipääs rändlusele, saab vastuvõtja ettevõttelt igal juhul e-arve.

Ettevalmistused käivad

Kõik valmistuvad saabuvaks e-arve ajastuks ja Eestil on siin oma panus. Fitek, kes on Eesti riigi ametlik e-arve operaator ostuarvete vastuvõtmisel, on loonud juba valmisoleku – liidestuse PEPPOLi võrgustikuga. PEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line) on üleeuroopaline elektrooniliste dokumentide vahetamise platvorm, mille üks funktsioone on toetada ja hõlbustada üleeuroopalist e-arveldust. Operaatorite kaudu on praegu juba enam kui 110 000 avaliku ja erasektori asutust liitunud PEPPOLiga ja number kasvab pidevalt – seejuures mõlemas sektoris.

Euroopa Liidu e-arve direktiiv ja PEPPOLi võrgustik ei ole vaid avalikule sektorile suunatud. PEPPOL katab tänaseks juba 26 riiki, mis annab väga laialdased kasutamisvõimalused. E-arve võrgustikku saavad kasutada peale avaliku sektori ka ettevõtted, et edastada B2B e-arveid nii oma klientidele ja äripartneritele välisriikides, klientidele kohalikul turul kui ka avalikule sektorile.

Euroopas liikus e-arve operaatorite vahendusel 2017. aastal 1,9 miljardit e-arvet ja kasv võrreldes 2016. aastaga on 23%.

Veel käsitleti Exchange Summitil kolme olulist valdkonda: plokiahel ehk blockchain andmete hoiustamiseks, arvete finantseerimislahendused ja üldine võrgustiku laiendamine. Eesmärk on tagada andmete kvaliteeti: koguda andmed korrektselt ja hoida neid algallikas, edastada need läbi võrgu andmefailina (mitte ainult pildina) ja automatiseerida andmete töötlus vastuvõtja juures. Lisaks kinnitati jätkuvalt, et e-arve puhul on globaalne trend, mis kõikidele arvete esitajatele väga meele järele on, see, et e-arvega esitatud maksed laekuvad varem.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077