29. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas suhtuvad raamatupidajad üleminekusse paberivabale raamatupidamisele?

„Raamatupidajad, kes ei ole rakendanud paberivaba süsteemi, ei näe oma praeguses olukorras väga suurt probleemi ja seega ei taju nad ka erilist vajadust muudatusteks. Samal ajal tajusid aga paberivaba raamatupidamisega ettevõtete raamatupidajad selle süsteemi selget kasu,” kirjutab Karina Kohava tänavu TTÜ-s kaitstud magistritöös „Paberivaba raamatupidamise süsteem: raamatupidajate hoiakud”.
Foto: shutterstock.com

Tema uuringus osalejate (209 raamatupidajat) seas oli kõige rohkem selliseid ettevõtteid, mille raamatupidamine on osaliselt paberivaba. Täielikult paberivaba oli raamatupidamine vaid 10% vastanutest.

Uuringu tulemusena selgus, et kõige suuremate takistustena paberivabale süsteemile näevad raamatupidajad igapäevaste tööharjumuste muutmise vajadust ja töötajate tööprotsesside ümberkorraldamist.

Järgmiseks uuris Kohava demograafiliste faktorite mõju. Tuli välja suundumus, et mida noorem on raamatupidaja, seda enam tajub ta paberivaba raamatupidamise eeliseid ettevõtte jaoks. Sarnane tendents esines ka töökogemuse puhul – mida vähem aastaid on inimene erialasel tööl töötanud, seda rohkem eeliseid tajutakse.

Samuti oli näha selgeid suundumusi ka erinevate ettevõttetüüpide puhul. Enim paberivaba raamatupidamise eeliseid tajusid üle 250 töötajaga ettevõtete ning avaliku sektori ettevõtete raamatupidajad. Samuti nägid selle süsteemi eeliseid ettevõtte jaoks pigem raamatupidamisteenuseid osutavate ettevõtete töötajad, võrreldes muu valdkonna ettevõtetega.

Vastustest tuli ka välja tendents, et paberivaba raamatupidamist rakendanud ettevõtete raamatupidajad tunnetavad ettevõtte jaoks olulisi eeliseid, aga mitterakendanute puhul on selline eeliste tunnetamine palju väiksem.

Karina Kohava magistritöö saab alla laadida siit.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077