Autor: Kaspar Allik • 19. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helenius: edukuse toovad keskendumine ja avatud piirid

Tihenev konkurents vajab suuremat spetsialiseerumist, leidis Joakim Helenius investor Toomase konverentsil.
Foto: Tanel Meos
Riigile toovad edu avatud piirid, investorile toob tootluse keskendumine ja spetsialiseerumine, rääkis suurinvestor ja Trigon Capitali asutaja Joakim Helenius investor Toomase konverentsil.

Heleniuse esimesed õpetussõnad olid, et investorile toob edukuse ülim keskendumine. "Minu kogemusel vajab pikaajaline investeerimine suurt keskendumist. Väga vähestel inimestel on aega ja inforessursse, et jälgida ettevõtteid, sektoreid, turge, majandusi ja rahvusvahelisi ja regionaalseid trende globaalsel tasemel."

Lisaks tuleks vaatluse alla võtta konkreetne alamsektor. Seeläbi saab kasvatada enda kogemust ja ekspertiisi. "Et turgu ületada, on vaja keskenduda alamsektorile, mis võib olla kas geograafiline või konkreetse tööstuse keskne."

Kui sektor on valitud, tuleb Heleniuse sõnul tunda seal tegutsevaid ettevõtteid, tunda majandusi, kus need ettevõtted tegutsevad, ning jälgida sinu sektorit mõjutavaid globaalseid ja regionaalseid trende. "Ei piisa, et sa valid ühe ettevõtte ja jälgid ainult seda." Tuleb uurida ja olla kindel, et sinu ettevõtte on kõigist teistest parem. "Ei aita, kui valid hea firma. Sa pead valima parima," ütles ta.

Joakim Heleniuse õppetunnid ettevõtjana - Ära hajuta enda tähelepanu, vaja on keskenduda. - Ära kasuta võimendust, kui sul pole usaldusväärset rahavoogu riskide tagamiseks. - Ära usalda ajaraame, mis sõltuvad bürokraatlikest otsustest. "Kui ametnik ütleb, et jah, kindlasti on selleks ajaks valmis, siis ära usu teda. Ära usalda ametnikke ja valitsust. Asjad võtavad rohkem aega, kui nad ütlevad." - Tee äri ja tööta ainult inimestega, keda sa usaldad. Võta endale see aeg ja tee kindlaks, kas need inimesed on õiged. "Kui teed koostööd valede inimestega, siis võid väga pettuda, isegi kui sa ise pole midagi valesti teinud." - Eesti on tibatilluke turg, sa pead minema välja. Rahvusvahelist laienemist kaaludes aga väldi ettearvamatu poliitilise juhtimisega riike. Helenius, kelle suurimad ebaõnnestumised on seotud poliitilise riskiga, soovitab Euroopa Liidu piires püsida. "Mina kaotasin palju Venemaal ja Ukrainas. Võib-olla oleksin pidanud poliitilisi riske rohkem tundma õppima ja mitte neid ignoreerima."

Samuti on vaja teada, millistes majandustes ettevõte tegutseb. Helenius toob näite Brasiiliast, kus on mitu head ettevõttet, kuid millel ei ole viimasel ajal hästi läinud, kuna majandusel pole hästi läinud.

Trendid, mis majandusi ja ettevõtteid edasi viivad, on keskse tähtsusega. "Näiteks me ei tea, millal muutub IT-sektori haip." Seega on trendid sama tähtsad kui ettevõtted ise.

Need põhimõtted annavad omavahel kombineerides aluse, millelt korralikku tootlust teenida. Kui suuta loetletud tingimusi täita, siis raske töö ja vähese õnnega on Heleniuse sõnul võimalik teenida suurepärast tootlust.

Milliseid globaalseid ja regionaalseid trende jälgida?

Kuigi Heleniuse suuremad kaotused on seotud põllumajandussektoriga Venemaal ja Ukrainas, on ta põllumajanduse tulevikuvõimaluse puhul lootusrikas. Helenius leiab, et me ei saa jätkata toidu kasvatamist viisil, mis praegusel viisil keskkonda kahjustab. Tema sõnul on muutus paratamatu ja olukord peab muutuma.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077