Uudised Kaspar Allik

Helenius: edukuse toovad keskendumine ja avatud piirid

Tihenev konkurents vajab suuremat spetsialiseerumist, leidis Joakim Helenius investor Toomase konverentsil.
Tihenev konkurents vajab suuremat spetsialiseerumist, leidis Joakim Helenius investor Toomase konverentsil.Foto: Tanel Meos

Riigile toovad edu avatud piirid, investorile toob tootluse keskendumine ja spetsialiseerumine, rääkis suurinvestor ja Trigon Capitali asutaja Joakim Helenius investor Toomase konverentsil.

Heleniuse esimesed õpetussõnad olid, et investorile toob edukuse ülim keskendumine. "Minu kogemusel vajab pikaajaline investeerimine suurt keskendumist. Väga vähestel inimestel on aega ja inforessursse, et jälgida ettevõtteid, sektoreid, turge, majandusi ja rahvusvahelisi ja regionaalseid trende globaalsel tasemel."

Lisaks tuleks vaatluse alla võtta konkreetne alamsektor. Seeläbi saab kasvatada enda kogemust ja ekspertiisi. "Et turgu ületada, on vaja keskenduda alamsektorile, mis võib olla kas geograafiline või konkreetse tööstuse keskne."

Kui sektor on valitud, tuleb Heleniuse sõnul tunda seal tegutsevaid ettevõtteid, tunda majandusi, kus need ettevõtted tegutsevad, ning jälgida sinu sektorit mõjutavaid globaalseid ja regionaalseid trende. "Ei piisa, et sa valid ühe ettevõtte ja jälgid ainult seda." Tuleb uurida ja olla kindel, et sinu ettevõtte on kõigist teistest parem. "Ei aita, kui valid hea firma. Sa pead valima parima," ütles ta.

Samuti on vaja teada, millistes majandustes ettevõte tegutseb. Helenius toob näite Brasiiliast, kus on mitu head ettevõttet, kuid millel ei ole viimasel ajal hästi läinud, kuna majandusel pole hästi läinud.

Trendid, mis majandusi ja ettevõtteid edasi viivad, on keskse tähtsusega. "Näiteks me ei tea, millal muutub IT-sektori haip." Seega on trendid sama tähtsad kui ettevõtted ise.

Need põhimõtted annavad omavahel kombineerides aluse, millelt korralikku tootlust teenida. Kui suuta loetletud tingimusi täita, siis raske töö ja vähese õnnega on Heleniuse sõnul võimalik teenida suurepärast tootlust.

Milliseid globaalseid ja regionaalseid trende jälgida?

Kuigi Heleniuse suuremad kaotused on seotud põllumajandussektoriga Venemaal ja Ukrainas, on ta põllumajanduse tulevikuvõimaluse puhul lootusrikas. Helenius leiab, et me ei saa jätkata toidu kasvatamist viisil, mis praegusel viisil keskkonda kahjustab. Tema sõnul on muutus paratamatu ja olukord peab muutuma.

Loe pikemalt Äripäevast.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. January 2019, 21:32

Finantsuudised.ee toetajad: