Uudised

Kõik hinnamullid ei ole ühesugused

Püsivalt madalad intressimäärad, mille on põhjustanud loomulik negatiivne intressimäär, panevad majanduse ohtu kahel moel: episoodid, kui intressid langevad nulli alampiirini (zero lower bound, ZLB), sagenevad ja ratsionaalsed varade hinnamullid (asset bubbles) muutuvad tõenäolisemaks.

Eesti Panga külalisteadur Jacopo Bonchi selgitab sarjas „Eesti Panga toimetised“ avaldatud artiklis „Madalad intressimäärad ja varade hinnamullid: kõik hinnamullid ei ole ühesugused“ nende kahe riski võimalikku vastasmõju, eristades finantsvõimendusega hinnamulle finantsvõimenduseta hinnamullidest.

Ratsionaalsete hinnamullide (mis tekivad siis, kui reaalintressimäär langeb allapoole majanduskasvu tempot) olemasolu on osaliselt tingitud keskpanga inflatsioonieesmärgist, mille tase mõjutab ka likviidsuslõksu riski (likviidsuslõks on makromajanduslik olukord, kus rahapoliitika abil pole võimalik enam üldnõudlust ergutada, sest rahapoliitika ei erguta enam ei laenu andmist ega ka võtmist).

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. February 2019, 16:10

Finantsuudised.ee toetajad: