Autor: Finantsuudised.ee • 15. mai 2019

Leedu finantsettevõte alustas Eestis aktsiate avaliku pakkumisega

Neo Finance juhtkond
Foto: Neo Finance
Leedu finantstehnoloogia ettevõte NEO Finance alustas Eestis, Leedus ja Hollandis aktsiate avaliku pakkumisega. NEO Finance'i eesmärk on IPO abil koguda 0,5–2,5 miljonit eurot ettevõtte edasiseks arendamiseks.

Kolmes riigis aktsiatega pakkumisega alustanud NEO Finance haldab Leedu juhtivat P2P laenuplatvormi "Paskolu klubas" ja pakub kaubamärgi Neopay kaudu makseteenust.

Üksikisikud ja ettevõtted saavad omandada ettevõtte aktsiaid veebiplatvormi või finantsvahendaja kaudu. „Oleme välja töötanud veebipõhise platvormi, kus igaüks saab aktsiatele kiiresti ja mugavalt pakkumisi teha," ütles NEO Finance'i juhatuse esimees Evaldas Remeikis.

Leedus ja Eestis kasutatakse esmakordselt IPO teostamiseks Hollandi enampakkumise meetodit (nn marginaalhinna enampakkumist), mille puhul on kehtestatud ainult madalam aktsiahinna piir. Madalama aktsiahinna piiriks seadis NEO Finance'i juhatus 3,14 eurot. See põhineb eelmise aasta sügisel Ühendkuningriigi ühisrahastusplatvormi Seedrs kaudu toimunud aktsiate pakkumisel, kui aktsia hinnaks oli 3,14 eurot ja NEO Finance kogus 209 000 eurot. Selle pakkumise kohaselt oli ettevõtte väärtuseks tol ajal 10,8 miljonit eurot.

Pakkumise ajal valib iga investor eelistatud koguse ja aktsiate hinna, pakkumised ei ole piiratud.

Pärast pakkumiste esitamise tähtaega – 4. juunil kell 23.59 – reastatakse kõik pakkumised alates kõrgeimast hinnast kuni kõige madalamani. Seejärel otsustab NEO Finance'i juhatus, kui palju aktsiaid müüakse ja milline on madalaim pakkumise piirmäär aktsia kohta. Sellest hinnast saab fikseeritud IPO hind, mida kasutatakse aktsiate müümiseks kõigile investoritele, kes on teinud pakkumise, mis on võrdne kindlaks määratud hinnaga või sellest kõrgem.

Aktsia lõpphind on kõikide investorite jaoks sama: need, kes on pakkunud kõrgemat hinda, saavad ülejäägi oma kontole tagasi.

Kogutud raha läheb ettevõtte kasvuks

NEO Finance kavatseb aktsiate avaliku pakkumise kaudu kogutud vahendeid kasutada ettevõtte edasiseks kasvuks. Järgmise 3-4 aasta jooksul planeeritakse P2P laenuplatvormi „Paskolu klubas” kaudu tehtud laenude mahtu suurendada rohkem kui kolm korda.

Eesmärk on ka kiiresti laiendada makseteenuste võimalusi ja mitte ainult tõusta Leedu turuliidriks, aga hakata teenuseid pakkuma ka vähemalt kuues Euroopa riigis, eeskätt Baltimaades, Hollandis ja Tšehhis. Sel kevadel on NEO Finance asutanud juba Hollandis ettevõtte NEO Finance B.V., mis peaks meelitama investoreid ja aitama kaasa ettevõtte teenuste edasiarendamisele Euroopas.

Osa kogutud rahast on plaanis investeerida Euroopa riikide investorite meelitamiseks Leedu P2P laenuplatvormile, et tuua Leetu rohkem Lääne kapitali. Samuti on eesmärgiks läbi viia uuring, millega selgitada välja võimalused P2P laenuplatvormi arendamiseks, kasutades partnerlussuhteid ja frantsiise teistes Euroopa riikides.

Tegemist on esimese Leedu finantstehnoloogia ettevõtte börsile minekuga: pärast avalikku pakkumist kaubeldakse NEO Finance'i aktsiatega Nasdaq Vilnius First North turul.

Aktsiate märkimisperiood kestab 4. juunini.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077