Autor: Heikki Võsu • 29. juuli 2019

Muutub maksuvõlgnevuste sissenõudmise kord

Praegu tegelevad riigile tasumisele kuuluvate maksude, trahvide, sunnirahade ja muude nõuete (kokkuvõtvalt riiginõuete) sissenõudmisega kohtutäiturid. Paraku ei ole see süsteem efektiivne, sest on kallis, paljud võlad jäävad sisse nõudmata ja seetõttu on justiitsministeerium algatanud täitesüsteemi ümberkorraldamise.
Muutub maksuvõlgnevuste sissenõudmise kord.
Foto: shutterstock.com

Ümberkorraldustega antakse riiginõuete haldamine Maksu- ja Tolliameti (MTA) kätte ja väiksemate nõuete sissenõudmine muudetakse automaatseks. Selle tulemusena peaks sissenõudmiskulud vähenema võrreldes praegusega 3–4 korda. Lisaks luuakse uus nõuete ja arestide register, mis näitab reaalajas isiku vastu käimasolevate täitemenetluste arvu, nõude jääki, vara arestimise infot jne. See muudab täitemenetluse läbipaistvamaks ja isikutel on alati võimalik saada infot enda võlgnevuste kohta ühest kohast. Ka võlgnike nõustamine hakkab toimuma MTA büroodes üle Eesti.

Kohtutäiturite ametikohad jäävad küll alles, kuid neid vähendatakse oluliselt. Uue plaani kohaselt hakkaksid täiturid tegelema inimeste ja äriühingute vaheliste (ehk eraõiguslike) nõuetega, samuti nende riiginõuetega, mille täitmisel on vaja varasid üles kirjutada, arestida ja müüa.

Ettevõtjate arvamused eeltoodud ümberkorralduste plaani osas on oodatud hiljemalt 8. augustiks e-posti aadressile Heikki.Vosu[at]koda.ee. Ettevõtjatelt laekunud tagasiside põhjal koostab Eesti Kaubandus-Tööstuskoda seisukoha, mis edastatakse justiitsministeeriumile.

Loe täitesüsteemi ümberkorraldustest lähemalt SIIT!

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077