Autor: Krista Kaaver • 22. august 2019

Advokaadibüroode TOP: raudne kolmik rallib eest

2018. aastal riisusid advokaadibüroodest koore Ellex Raidla, Cobalt ja Sorainen, omavahel vahetati vaid kohti. Foto on tehtud Primuse ja Ellex Raidla ühinemisel 2017. aastal. Nüüdseks on kõik Ellex Raidla partnerid. Vasakult paremale: Ermo Kosk, Gerli Kilusk, Ants Nõmper, Jüri Raidla ning Anton Sigal
Foto: Ellex Raidla
Eesti edukaimate advokaadibüroode esikolmik püsib sama, kuid omavahel on kohti ümber mängitud.

Tervikuna kasvatas tehinguterohke aasta Eesti kümne suurema advokaadibüroo käivet aastataguselt 44 miljonilt eurolt pea 50 miljonile eurole.

Eesti kõige suurema käibega advokaadibüroo on Ellex Raidla OÜ, mis mullu oli kolmandal kohal. Eelmisel aastal võttis Ellex Raidla turult 11,2 miljonit eurot ja kogus selle juures kasumit 5,2 miljonit eurot. Ettevõte maksis ka teistest suurema dividendi, ligi 3,3 miljonit eurot.

Advokaadibüroode kvartaalne raport annab täieliku ülevaate valdkonna ettevõtete konkurentsivõimest. Analüüsitud on ettevõtete viimase kvartali majandusnäitajaid, mille põhjal on välja toodud valdkonna arengutrendid ja ettevõtete pingeread. Sellele lisaks on läbiviidud põhjalik uuring sektori arvamusliidrite ning juhtide hulgas.

Aasta varasemaga võrreldes kasvatas aga kõige rohkem müügitulu Advokaadibüroo Lindeberg OÜ, mille käive kasvas võrreldes 2017. aastaga üle kuue korra, 40 667eurolt 301 094 eurole.

Ellex Raidla juhtivpartneri Ants Nõmperi sõnul on kõva kasv tingitud suurest ühinemis- ja ülevõtmistehingute arvust. "Selliste tehingute puhul on töö maht suur ja kvaliteet oluline, mistõttu eelistavad kliendid palgata nõustamiseks suuremaid kohalikke advokaadibüroosid," arvas ta. Nõmper selgitas, et kuna tehinguid ei tehta üksi, vaid kaasatud on vähemalt kaks poolt ja finantseerija, toob iga oluline ostu-müügi tehing tööd korraga mitmele suuremale advokaadibüroole.

Ellex Raidla suuremad kliendid olid tema sõnul eelmisel aastal näiteks Blackstone, kes ostis Luminori grupis 60protsendilise osaluse umbes miljardi euro eest, ja Enefit Green, kes soetas 493 miljoni euro eest Nelja Energia aktsiad.

Teise põhjuse käibe kasvamiseks andsid Nõmperi sõnul muutunud regulatsioonid, näiteks Euroopa Liidu andmekaitsedirektiiv (GDPR) ja karmistunud rahapesuvastased regulatsioonid, mis tekitas klientidele vajaduse oma õiguslikku köögipoolt ümber korraldada.

Cobalt paisutas kasumit

Advokaadibüroode käibe edetabelis on teisel kohal advokaadibüroo Cobalt, mis aasta varem oli esikohal. Silmapaistvalt kasvas aga Cobalti kasum - aastatagusega võrreldes ligi 2 miljoni euro võrra, üle 4 miljoni euro. "Jätkasime büroo strateegiat, eks see on hakanud paremini realiseeruma," ütles Cobalti juhtivpartner Jaanus Mody.

Mody põhjendab advokaadibüroode üldist käibe kasvu sellega, et kliendid vajavad järjest enam professionaalsemat õigusabi. Tema sõnul on suurematel advokaadibüroodel lihtsam spetsialiseeruda ning kasutada 4-5 eksperti, kes keskenduks igapäevaselt näiteks konkurentsiõigusele.

Laia töötajaskonnaga büroode võimekusel on tema meelest veel eeliseid. "Suurematel büroodel on võimalik tegeleda lühikese aja jooksul mahukate projektidega, näiteks eraldada kliendi kiireloomulise projekti jaoks mõneks kuuks kümme spetsialisti," märkis Mody.

Ettevõtjad on valmis rohkem kulutama

Kolmandal kohal on eelmise aasta edetabelis teine olnud büroo Sorainen. Juhtivpartner Toomas Prangli ütles, et eelmisel aastal läks Eesti majandusel hästi ning see oli kiire aasta ka nõustajatele, sealhulgas advokaatidele.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077