Autor: Villu Zirnask • 31. jaanuar 2020

Triljon eurot rohelisele majandusele üleminekuks. Kui palju saab Eesti?

Foto: shutterstock.com
Euroopa Komisjon teatas jaanuari keskel, et Euroopa rohelise kokkuleppe investeerimiskava raames tehakse järgmisel kümnel aastal vähemalt triljoni euro väärtuses kestlikke investeeringuid.

See raha tuleb plaanide kohaselt Euroopa Liidu eelarvest (503 miljardit eurot), programmist InvestEU, mida rahastavad Euroopa Investeerimispank, ELi liikmesriikide arengupangad ja nende kaasatud erapartnerid (279 miljardit eurot), liikmesriikide kaasfinantseerimisest (114 miljardit eurot), ELi heitmekaubandussüsteemist (25 miljardit eurot) ja loodavast õiglase ülemineku mehhanismist (100 miljardit eurot).

Mida rahastatakse?

Rohelise kokkuleppe investeerimiskava kaudu rahastatakse projekte, mis aitavad kaasa Euroopa rohelise kokkuleppe eesmärkide saavutamisele, uute puhtal energial ja ringmajandusel põhinevate tööstuste ning töökohtade loomisele.

Fondid ja programmid, mille kaudu tegevus toimub, pakuvad sihtotstarbelist rahastust mitmesugustele projektidele, nii väikestele (näiteks üksikute kodumajapidamiste renoveerimine nende energiatõhususe suurendamiseks) kui ka suurematele (näiteks elektrisõidukite laadimisjaamade võrgu paigaldamine).

Üleminekumehhanism ja -fond

Loodav õiglase ülemineku mehhanism keskendub sellistele piirkondadele, mida rohelisele majandusele ülemineku sotsiaalne ja majanduslik kulu kõige rohkem mõjutab. Mehhanismist rahastatakse investeeringuid, mille eesmärk on abistada fossiilkütuse väärtusahelast sõltuvaid töötajaid ja kogukondi: uute töökohtade loomine, ülemineku tõttu töö kaotanud tööotsijate tööotsingute ja ümberõppe toetamine jm.

Ligikaudu kaks kolmandikku selle mehhanismi rahast on kasvas suunata riikidesse, mille kogurahvatulu elaniku kohta on väiksem kui 90% ELi keskmisest.

Mehhanismi üheks osaks saab 7,5 miljardi euro suurune õiglase ülemineku fond (Just Transition Fund). Riik võib sellest saada kuni kaks miljardit eurot (esialgse ettepaneku järgi on selline üksnes Poola, suuruselt järgmine saaja on Saksamaa 877 miljoni euroga). Vähim abi fondist on 6 eurot elaniku kohta.

Õiglase ülemineku fondi raha jaotamise ettepanek (mln EUR)

Eesti
125
Läti68
Leedu97
Poola2 000
Saksamaa877
Soome165
Rootsi61
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liina LeitenTeabekeskuse arendusjuhtTel: 51 84 004
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077