Autor: Signe Sillasoo • 13. august 2020

Eesti iduettevõtete käive kasvas koroonakriisile vaatamata

Startup Estonia juht Maarika Truu.
Foto: Startup Estonia
Vaatamata ülemaailmsele koroonakriisile jätkasid Eesti idusektori ettevõtted selle aasta esimeses pooles kasvu, suurendades sektori koondkäivet 364,5 miljoni euroni ehk 40% võrra enam võrreldes aasta varasemaga, selgub Startup Estonia statistikast.

Kui 2019. aasta I poolaastal moodustas Eesti iduettevõtete kogukäive 260 miljonit eurot, siis selle aasta esimese kuue kuuga kasvas see 364,5 miljoni euroni. Suurima käibega iduettevõtted olid Bolt (132,7 miljonit eurot), Pipedrive (30,6 miljonit eurot), Adcash (16,5 miljonit eurot), Starship Technologies (8,9 miljonit eurot) ja Fiizy (7,7 miljonit eurot).

Startup Estonia juhi Maarika Truu sõnul ei jätnud koroonakriis puutumata ka Eesti idusektorit, kuid vaatamata segastele aegadele suudeti näidata kindlat ja stabiilset kasvu nii hõivatud töötajate arvu, kaasatud investeeringute kui ka käibe osas.

“Koroonakriisi mõju on idusektori statistikas selgelt näha. Võrreldes möödunud aastaga on sektor kasvanud, kuid kasv on oodatust siiski tagasihoidlikum. Kui aga võrrelda selle aasta 1. ja 2. kvartalit, siis on näha ka 17% langust. Samas meie iduettevõtete võime kohaneda, olla paindlikud ja leidlikud ning oskus kaasata investeeringuid ka rasketel aegadel on imetlusväärt. Viimased kuud näitasid selgelt, Eesti iduettevõtted on piisavalt küpsed ka tagasilöökide üleelamiseks,” kommenteeris Truu.

Töötajate arv idusektoris kasvab

Selle aasta I poolaasta lõpu seisuga töötas Eesti iduettevõtetes 6084 inimest, mis on 15% enam, kui samal perioodil aasta varem. Eesti idusektori suurim tööandjad on Transferwise, kus töötab 954 inimest ning mis kasvatas töötajate arvu 61 inimese võrra. Idusektori suuruselt teine tööandja on Bolt (547 töötajat), kellele järgneb Pipedrive (386 töötajat).

“Eesti iduettevõte töötajate arvu kasv on möödunud poolaastal ootuspäraselt langenud - kui möödunud aastal kasvatati töötajate arvu lausa 44%, siis tänavu jäi sama näitaja 15% juurde, mis siiski arvestades olukorda maailmas on kahtlemata tunnustamist väärt,” lisas Truu.

Maarika Truu, Startup Estonia juht
Meie idusektori ettevõtted on muutunud küpsemaks ning nende atraktiivsus ja väärtus investorite silmis kasvab, püsides kasvutrendis ka praegusel kriisiajal. Seda tõestavad ilmekalt ka kaks hiljutist väljumist ehk iduettevõtete müüki.

Eesti iduettevõtete töötajatest 36% on naised ja 64% mehed ning 62% töötajatest on kõrgharidusega. Eesti iduettevõtete töötajatest 27% on välismaalased, kellest tervelt 77% on kõrgharidusega.

Startup Estonia andmebaasi andmetel ulatus keskmine palk Eesti idusektori ettevõtetes 2508 euroni, mis ületab Eesti keskmise 1,8 korda. Kogenud töötajad vanuses 41-50 teenisid aga keskmiselt koguni 3385 eurot kuus, töötajad vanuses 31-40 teenisid 2932 eurot ning Eesti iduettevõtetes töötavate välismaalaste keskmine palk moodustas 2506 eurot kuus.

Investeeringute kaasamine kasvab

Tööjõumakse maksid Eesti idusektori ettevõtted 2020. aasta kuue kuuga kokku 47 miljonit eurot, mida on 34% rohkem kui 2019. aastal samal perioodil - siis oli vastav näitaja 35,2 miljonit eurot. Suurimad tööjõumaksude maksjad olid Transferwise (6,7 miljonit eurot), Bolt (5,3 miljonit eurot), Pipedrive (4,9 miljonit eurot), Veriff (1,8 miljonit eurot) ja Paxful (1,7 miljonit eurot).

Kui võrrelda iduettevõtteid traditsiooniliste ettevõtetega, mis on tegutsenud vähem kui viis aastat, selgub, et idusektor loob 2,3 korda rohkem töökohti. Samuti maksavad iduettevõtted ühe töötaja kohta kaks korda rohkem tööjõumakse, mis tõestab väidet, et idusektor loob eelkõige hästi tasustatud ja väärtuslikke töökohti.

Eesti iduettevõtted kaasasid möödunud poolaastal 142,7 miljonit eurot investeeringuid, sõlmides 35 uut tehingut. Kusjuures aasta tagasi kaasasid Eesti iduettevõtted 27 investeeringut kogumahuga 119 miljonit eurot. Suurimad investeeringud on kaasanud Bolt (100 miljonit eurot), Veriff (14 miljonit eurot), Pactum (2,7 miljonit eurot), Milrem Robotics (2,7 miljonit eurot), Jobbatical (2,6 miljonit eurot), Planet42 (2,2 miljonit eurot), Katana (2 miljonit eurot), Viveo Health (2 miljonit eurot).

“Meie idusektori ettevõtted on muutunud küpsemaks ning nende atraktiivsus ja väärtus investorite silmis kasvab, püsides kasvutrendis ka praegusel kriisiajal. Seda tõestavad ilmekalt ka kaks hiljutist väljumist ehk iduettevõtete müüki,” kommenteeris Truu.

Kaks suurt tehingut

Opera ostis Eesti idufirma Pocosys`i ning eestlaste mobiilimaksete platvorm Fortumo sai omandatud Boku poolt.

"Fortumo müük on hea tasakaalustatud näide, kuidas ettevõtte edukust ei peaks mõõtma vaid kaasatud rahahulga või värvatud inimeste hulga läbi. Nii tänase kriisis kui ka üldise trendina on hakatud järjest enam väärtustama jätkusuutlikke ettevõtteid, mis suudavad innoveerida, kasvada ühe toote firmast laiemalt tehnoloogiaettevõtteks, kasvatada käivet, genereerida kasumit ja luua jätkusuutlikku väärtust oma klientidele," kommenteeris suurtehingut Fortumo tegevjuht ja kaasasutaja Martin Koppel.

"Fortumo ettevõttena jätkab sama suunaga, sama meeskonnaga, nüüd aga märksa suuremate võimalustega, et muuta digitaalsed hüved üle maailma enamkättesaadavaks," lisas ta.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077