Autor: Villu Zirnask • 15. jaanuar 2021
Ainult tellijatele

Kas kahe aasta pärast on kriis unustatud?

Koroonavaktsiinid, mida poole aasta taguste majandusprognooside järgi loodeti alles kevadeks või suveks, on kohal. Ent Euroopa Keskpank (EKP) nentis oma viimases majandusülevaates: „Saabuvad andmed ja eurosüsteemi ekspertide 2020. aasta detsembri makromajanduslik ettevaade viitavad sellele, et pandeemia mõju majandusele on lähitulevikus tugevam ja loid inflatsioon püsib pikemat aega.“ Sellepärast, et „piirangumeetmed ja muutunud käitumismuster jäävad tõenäoliselt püsima vähemalt kuni tõhusa meditsiinilise lahenduse kasutuselevõtmiseni“.

Samas majandusülevaates analüüsitakse ka koroonašoki võimalikku mõju maailmamajanduse pikaajalisele kasvupotentsiaalile. Möödunud epideemiate analüüs näitab EKP hinnangul, et mõju potentsiaalsele kogutoodangule on suhteliselt lühiajaline, hajudes üldjuhul kahe aasta jooksul pärast epideemia lõppu. Ent nood epideemiad olid enamasti kohaliku ulatusega, mitte nagu praegune suur üleilmne pandeemia.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Finantsuudised.ee toetajad:
Daisy PelloFinantsuudised.ee juhtTel: 6670405
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077