Autor: Villu Zirnask • 15. jaanuar 2021

Kas kahe aasta pärast on kriis unustatud?

Koroonavaktsiinid, mida poole aasta taguste majandusprognooside järgi loodeti alles kevadeks või suveks, on kohal. Ent Euroopa Keskpank (EKP) nentis oma viimases majandusülevaates: „Saabuvad andmed ja eurosüsteemi ekspertide 2020. aasta detsembri makromajanduslik ettevaade viitavad sellele, et pandeemia mõju majandusele on lähitulevikus tugevam ja loid inflatsioon püsib pikemat aega.“ Sellepärast, et „piirangumeetmed ja muutunud käitumismuster jäävad tõenäoliselt püsima vähemalt kuni tõhusa meditsiinilise lahenduse kasutuselevõtmiseni“.

Samas majandusülevaates analüüsitakse ka koroonašoki võimalikku mõju maailmamajanduse pikaajalisele kasvupotentsiaalile. Möödunud epideemiate analüüs näitab EKP hinnangul, et mõju potentsiaalsele kogutoodangule on suhteliselt lühiajaline, hajudes üldjuhul kahe aasta jooksul pärast epideemia lõppu. Ent nood epideemiad olid enamasti kohaliku ulatusega, mitte nagu praegune suur üleilmne pandeemia.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077