Autor: Finantsuudised.ee • 5. märts 2021

Kallis elekter kiirendas veebruaris inflatsiooni

Elekter oli veebruaris kallis.
Autor: Liis Treimann
Veebruari 0,6protsendilise hinnakasvu taga oli peamiselt energiahind, ülejäänud tarbijakorvi kallinemine püsis aeglane, kirjutab Eesti Panga ökonomist Sulev Pert.

Elektri hind kasvas aastaga 27 protsenti ja tõstis inflatsiooni 0,9 protsendipunkti võrra. Elektri börsihind oli veebruaris külma ilma tõttu Eesti viimase kümne aasta kõrgeimal tasemel.

Kuna süsinikdioksiidi kõrge kvoodihind pärsib elektri tootmist põlevkivist, ostab Eesti elektrit sisse Põhjamaadest. Turud ootavad elektri börsihinna langemist suve alguseks. Kuna energiahindade osakaal on meie tarbijakorvis suurem kui euroala riikides keskmiselt (vastavalt 12% ja 9%), siis elektri- ja naftahinna kõikumine on Eestis palju tuntavam.

Toiduainete hinnad langesid veebruaris aastaga vähe. Ette vaadates tuleb siiski märkida, et toiduainete hinnakasv maailmaturul pole veel ELi siseturule jõudnud ja toiduainete hinnatõus võib alles ees seista.

Sisemaine hinnasurve püsib Eestis suhteliselt nõrk, sest palgakasv on aeglustunud ja majandus ei tööta täisvõimsusel. Teenuste hinnakasv kiireneb teisel poolaastal, kuid viiruse kiire levik võib seda mõnevõrra edasi lükata.

Eesti Pank prognoosib 2021. aastaks 1,4protsendilist inflatsiooni.

Jaga lugu
Finantsuudised.ee toetajad:
Marge AasalaidFinantsuudised.ee juhtTel: 52 80 443
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077