Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 1. aprill 2021
Triniti vandeadvokaat Risto Käbi (vasakul) ja advokaat Martin Järve.  Foto: Äripäev

Isegi pisike trahv võib keerata äri tuleviku pea peale

Puhtalt teadmatusest või kogenematusest sündiv väärteomenetlus võib ähvardada ka kõige tublimat ettevõtjat, tuues kaasa palju pahandust. Mille poolest erineb väärtegu kuriteost, milline on karistuste vaidlustamise perspektiiv, millised võivad olla kaudsed kahjud ning kuidas reageerida menetluse terendades, rääkisid Äripäeva Raadios advokaadibüroo Triniti vandeadvokaat Risto Käbi ning advokaat Martin Järve.

Karistusõiguses jagunevad karistatavad teod kuritegudeks ja väärtegudeks, mille vahe on laias laastus see, et väärteod on väiksemad õigusrikkumised ning süü, mis nende toimepanekuga kaasneb, on kuritegudest väiksem. Seega on ka ettenähtud karistused väiksemad. Rääkides ettevõtjate elust ja tegevusest, puutuvad nad Järve ja Käbi hinnangul suure tõenäosusega kuritööga kokku harvemini. Samas võivad väärteomenetlused näiteks järelevalvemenetluse algatamisega puudutada tõesti ka selliseid korralikke ettevõtjaid, kellel pole olnud kavatsustki õigust rikkuda. Erinevad majandusvaldkonnad on keeruliselt ja mahukalt reguleeritud ning paraku on see trend kasvamas, millest tulenevalt väikesed rikkumised, mis tihti on ka väärteod, juhtuvadki.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077