Autor: Finantsuudised.ee • 7. september 2022

Energiahinnad püstitasid uusi rekordeid

Hinnakasv jätkas augustis kiirenemist, sest maagaasi ja elektrihinnad püstitasid uusi rekordeid. Statistikaameti andmetel kallines tarbijate ostukorv augustis aastaga 24,8%. Poole hinnakasvust põhjustasid energiahinnad, sh elekter, mis kallines aastaga 206% ja maagaas, mis kallines 244%.
Eesti Panga ökonomist Sulev Pert
Foto: Eesti Pank

Toidutoormete ja tootmiskulude kallinemine kandub üha tugevamalt üle toiduainete jaehindadesse. Toiduainete hinnakasv kiirenes augustis 21%ni. Toiduained on Eestis kallinenud siiski mõnevõrra aeglasemalt kui teistes Balti riikides. Üheks põhjuseks võib olla tugevnev konkurents, mida on soodustanud Lidli kaubandusketi sisenemine Eesti turule. Toiduainete hinnakasvus on Balti riikides näha erinevusi, sest piimatoodete hind on meil suurenenud märksa aeglasemalt, kuid kalatoodete oma märksa kiiremini. Toiduainete edasist kallinemist võib põhjustada Lõuna-Euroopas tänavuste liiga kuumade ilmade tõttu vähenenud saagikus.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077