Autor: Finantsuudised.ee • 3. veebruar 2023

Energiakokkulepete sõlmimisel tuleb vältida uusi ohtlikke sõltuvusi

Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla sõnul peab Euroopa end Venemaa energiasõltuvusest vabastades vältima uute suuremahuliste ja pikaajaliste energiakokkulepete tegemist selliste riikidega, kellega meil poliitilised seisukohad ei ühti. Vastasel juhul tähendab see meile ühe ohtliku sõltuvuse asendamist teisega.
Luminor peaökonomist Lenno Uusküla.
Foto: Liis Treimann

Uusküla toob Euroopa praeguste energiaprobleemide valguses esile aastat 1973, mil USA ostis suures koguses naftat Saudi Araabiast. 1973. aastal kuulutasid aga Araabia riikide koalitsioon, eesotsas Egiptuse ja Süüriaga, sõja Iisraeli vastu, kus USA läks omakorda appi Iisraelile. Sellepeale otsustas Saudi Araabia, et toetab teisi moslemiriike ja kehtestas kaubandussanktsioonid kõigile neile, kes Iisraeli aitasid. Saudi Araabia naftakraanide kinni keeramine oli USA jaoks aga valus hoop, sest riigi majandus oli sellest sõltuvuses.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077