Autor: Tõnu Mertsina • 25. aprill 2023

Maailmamajanduse kasv on lähiajal nõrk

Inflatsioon jõudis USA-s ja euroalal tippu juba eelmisel aastal tänu madalamatele energiahindadele. Alusinflatsioon, millest on välja arvatud energia- ja toiduhinnad, on aga tunduvalt püsivam.
Tõnu Mertsina, Swedbank.
Foto: Swedbank

Samas on mitmeid tegureid, mis inflatsiooni langust mõjutavad: eelmise aastaga võrreldes madalamad energia-, toorme- ja konteinerveo hinnad. See võtab omakorda vähemaks ka survet alusinflatsioonile. Lisaks sellele vähendab keskpankade karmim rahapoliitika nõudlust ning seeläbi mõjutab ka inflatsiooni pärssivalt. Seevastu on palgakasvu surve meie hinnangul püsiv ning annab inflatsioonile hoogu.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077