Autor: Tõnu Mertsina • 3. aprill 2024

Tõnu Mertsina: euroala aeglustuv inflatsioon rajab teed intressimäärade langetusteks

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Foto: Andras Kralla
Märtsis aeglustus inflatsioon Eestis esialgsete arvestuste järgi aastases võrdluses 4,1 protsendini, kuid kuises võrdluses tõusid hinnad 0,4%. Aastases võrdluses mõõdetuna oli euroalal hinnakasv kiirem vaid Horvaatias ja Austrias. Lätis tõusid tarbijahinnad märtsis 1% ja Leedus vaid 0,3%.

Eesti hinnakasvu hoiavad lõunanaabritest kiiremana maksutõusud ja inflatsiooni arvestuses olevad elektrihinnad. Lähikuudel peaks Eestis inflatsioon aeglustuma veelgi. Aprillis mõjutab seda aastatagune kõrgem võrdlusbaas ja mais elektri universaalteenuse lõppemine. Aasta keskmisena peaksid hinnad tõusma Eestis veidi üle 3%, kusjuures ligi pool inflatsioonist tuleb maksutõusudest.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077